ВАТРОГАСЦИ У 2020. ГОДИНИ ИМАЛИ ОКО 300 ИНТЕРВЕНЦИЈА :: Semberija INFO ::

 

ВАТРОГАСЦИ У 2020. ГОДИНИ ИМАЛИ ОКО 300 ИНТЕРВЕНЦИЈА


Нова година почела је са уобичајеним интервенцијама за ватрогасце, односно, интервенцијама на гашењу пожара на димњацима, затим у затвореном простору - у становима и кућама, као и у контејнерима. У првој половини јануара, тачније до 17. јануара, Територијална ватрогасно-спасилачка јединица Бијељина имала је 15 интервенција.
 
-Припадници Територијалне - спасилачке јединице гасили су пожар на девет димњака, три контејнера, једном путничком аутомобилу, једном пољопривредном и три стамбена објекта, те двије интервенције које се воде под остало“, каже страјешина Територијалне ватрогасне јединице Миле Спасојевић и наглашава да често преко средстава информисања, апелују на грађене да воде рачуна, како у зимском, тако и у љетном периоду.

-С обзиром да је зимски период, молимо грађане да у контејнере, гдје се одлаже папир и запаљиви материјал, не бацају ужарени пепео, јер због тога често долази до пожара“, каже Спасојевић и појашњава да се пожари на димњацима догађају због тога што се прије грејне сезоне не изврши чишћење димоводних канала.
 
Према Спасојевићевим ријечима, најчешћи узроци пожара у стамбеним објектима су неисправне електричне инсталације, продужни каблови и непажња. Осврћући се на протеклу годину, Спасојевић каже да су у 2020. години, имали 294 интервенције, што је за 56 интервенција мање него у 2019. години, када су имали 350.
 
-Имали смо 10 интервенција на привредним објектима, 36 на стамбеним објектима, 17 на пољопривредним, 55 пожара на ниском растињу, пет пожара у шумама, 35 пожара  на путничким аутомобилима, на димњацима 35, контејнерима 19, интервенције у саобраћајним незгодама 10, три сапирања пута послије саобраћајних несрећа, отварање врата гдје се мисли на техничке интервенције (врата, лифтови) 20 и 48 осталих ситних интервенција“, подсјећа Спасојевић.
 
Посебан апел упућује свима који користе плинске боце, а једна од интервенција коју су имали у јануару, управо је била експлозија плинске боце у једном стану, на срећу, без озбиљнијих посљедица.
 
-Плинске боце морају бити атестиране, а то значи да се у овлаштеном сервису мора испитати исправност боце и вентила. Такође, пуњење боце треба вршити на одговарајућим пунионицама, а кад се боца донесе у стан, односно, објекат у ком ће се користити, потребно је увијек ставити нови дихтунг, добро заврнути и по завртању, извршити провјеру да ли цури плин“, каже Спасојевић и додаје да, поред провјере исправности, треба провјерити и исправност потрошача, односно, шпорета или гријалице на плин.

Семберија инфо