ОПЗ АГРОФАРМЕР ЈАЊА: ПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ЗА СЈЕТВУ КРОМПИРА :: Semberija INFO ::

 

ОПЗ АГРОФАРМЕР ЈАЊА: ПОЧЕЛЕ ПРИПРЕМЕ ЗА СЈЕТВУ КРОМПИРА


Директор ОПЗ Агрофармер Мујо Богаљевић
Општа пољопривредна задруга „Агрофармер“ из Јање почела је активности у новој сјетвеној сезони. Током претходних неколико година као најважнији и најобимнији посао им се наметнула производња кромпира за Фабрику сушеног воћа и поврћа „Семберка“ из Јање. 

Сарадња на овом пољу датира већ неколико година, али је, пословично неповјерљивим семберским пољопривредницима, тек 2019. година показала колико је ОПЗ „Агрофармер“ сигурна спона између тежака и компаније „Бинго“, под чијим пословним кишобраном послује „Семберка“. Пословни однос двије стране се одвија на начин да „Бинго“ на почетку сезоне обезбиједи сјеменски материјал и вјештачка ђубрива за пољопривреднике, док ће се цијена тих артикала обрачунати и наплатити приликом предаје кромпира на крају сезоне. Први обимнији циклус оваквог начина сарадње почео је 2019. године када 69 коопераната засијало 40 хектара. Обезбијеђен откуп, сјеменски материјал и ђубриво који произвођачи нису морали плаћати на почетку сезоне, редовна исплата преузетог кромпира, те одлична организација цијелог процеса од стране ОПЗ „Агрофармер“ условила је још већи одзив заинтересованих коопераната и повећање површина засијаних кромпиром за сљедећу, 2020. годину/сезону. Тада је 75 пољопривредника засијало 80 хектара кромпира. 



За текућу 2021. годину пријавило се 82 коопераната који ће индустријске сорте кромпира  засијати на површини од 85 хектара. Ових дана започела је подјела сјеменског материјала и припадајућих ђубрива за пријављене кооперанте са подручја Јање, Црњелова, Трњака и Којчиновца.

Први кораци у процесу организоване производње и откупа кромпира направљени су уз асистенцију Федералног министарства за избјеглице и расељена лица које је суфинансирало набавку сјеменског кромпира и ђубрива. Радује чињеница да је овај пројекат изашао изван, у старту постављеног оквира (хуманитарне) помоћи повратницима у Јањи. Производња индустријског кромпира се, уназад двије године, реализује  на тржишним принципима, уз укључивање пољопривредника из цијеле Семберије. На задовољство свих!

Семберија инфо - И. Гутић