УКАЗАНО НА НИЗ НЕПРАВИЛНОСТИ У ПОСЛОВАЊУ :: Semberija INFO ::

 

УКАЗАНО НА НИЗ НЕПРАВИЛНОСТИ У ПОСЛОВАЊУ


Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић, Драгиша Танацковић, в.д.директора у предузећа “Водовод и канализација” и Слађана Митровић, в.д. извршног директора за економско - правне послове на данашњој конференцији за штампу одржаној у овом предузећу изнијели су низ неправилности у пословању овог предузећа у протеклим годинама, позвавши Окружно јавно тужилаштво у Бијељини да испита све наводе из кривичне  пријаве  која  је  већ поднесен е  и која ће  бити  допуњавана новим елементима за протекле године који указују на кршење закона  од стране  одговорних и службених особа у овом предузећу.

Драгиша Танацковић, в.д.директора истакао је да је доласком на ову функцију уочио бројне неправилности у раду и функционисању предузећа, што се, на сву срећу, није одразило на обављање основне дјелатности, испоруку воде за пиће потрошачима.

“Уочили смо низ спорних и нелогичних јавних набавки, међу којима је била и куповина цистерне за питку воду, која је коштала 150.000 КМ. За годину дана то возило је прешло 550 километара, тако да је упитна оправданост те набавке. У прошлој години започета је  изградња локалног водовода у Бањици. Утрошени материјал, фактурисан са 65.000 КМ, не поклапа се са реалним стањем на терену. Ово су само два индикативна примјера. Наравно , може се говорити и о фиктивном позитивном пословању предузећа, о фиктивним, односно измишљеним радним налозима, те је набављан грађевински материјал, гитер блок, готов бетон, дрвена грађа, лим, цемент, шљунак, пијесак, јупол, фасадне боје и други материјали, за које не знамо још увијек гдје су утрошени”, истакао је Танацковић,  нагласивши и то да је набављано по седам тона цемента,  без пијеска и шљунка,  без трага  гдје је тај цемент уграђен.

Међу спорним набавкама су, како је навео Танацковић, и водомјери који су набављани уз додатне  анексе уговора, иако их је било довољно на стању.

“За све то вријеме радници су били у неизвјесности када ће им бити исплаћене плате и да ли ће им бити овјерене здравствене књижице. Та неизвјесност траје од 2018. године. Уз све проблеме, градоначелник Петровић и Градска управа заузели су  став да неће бити новог поскупљења воде за пиће у Бијељини”, обећао је Танацковић.

Слађана Митровић, в.д.директора за економско – правне послове у “Водоводу” изјавила је да укупне обавезе “Водовода и канализације” износе 16.175.696 КМ, те да су укупне неизмирене обавезе предузећа 15. септембра ове године износиле око 6.172. 886 КМ.



Од тих обавеза, које су доспјеле, а нису измирене, Слађана Митровић је поменула неке карактеристичне,  као што су: обавезе за  редовне водне доприносе, у износу од 109.488 КМ, обавезе из 2018. године по основу репрограма,  у износу од 18.014 КМ, обавезе по основу репрограма из 2021. године, у износу од 28.711 КМ, обавезе по основу репрограма за утрошену електричну енергију у износу  од  77.100 КМ, обавезе за електричну енергију “Електропривреди РС” у Требињу, у износу од 16.000 КМ, обавезе по основу редовне потрошње ел. енергије у износу од 313.077 КМ, обавезе по основу редовних ПДВ пријава у износу од 343.366 КМ,  обавезе по основу дугорочних кредита у земљи, у износу од 92.324 КМ, обавезе према ПУ РС, у износу од 72. 938 КМ,  обавезе по основу пореза и доприноса на лична примања, у износу од 721.144 КМ, обавезе по основу кредита ЕБРД  -а  у износу 2.873.660 КМ, обавезе по основу кредита ИРБ –а у износу од 847.243 КМ, обавезе према добављачима у износу од 423.961 КМ и бројне друге неизмирене  обавезе.

Слађана Митровић је навела податак да је осмомјесечним пресјеком пословања у овој години утврђен губитак од 418.787 КМ, истичући да ће тај финансијски губитак до краја године бити још већи.

У међувремену су измирене обавезе за 97 радника “Водовода” по тужбама за трошкове превоза, као и по другим извршним пресудама.

Дошло  је, како је нагласила, и  до извијесне стабилизације пословања предузећа и измиривања обавеза према добављачима. Плате  се  сада  редовно исплаћују, а биће исплаћен и дио регреса, истакла је Слађана Митровић, најавивши предузимање корака за консолидовање пословања предузећа.

Градоначелник Љубиша Петровић изјавио је да су у овом предузећу  фризирани извјештаји о раду и  да је  исказивано лажно позитивно пословање за 2020. годину у износу од 50.000 КМ, те да је нето гобитак износио више стотина хиљада КМ.

“Услиједиће подношење кривичне пријаве због сумње да су одговорна и службена лица у овом предузећу несавјесно поступали, свјесно кршили законске одредбе прописане Законом о јавним набавкама, Законом о јавним предузећима, Законом о раду  и  другим законским актима. Свјесно су кршени правилници о унутрашњој организацији и систематизацији. Кривична пријава садрши укупно седамнаест страница текста са 101  прилогом. Припремљен је почетни дио кривичне пријаве која ће у наредном периоду бити допуњавана новим  елементима”, изјавио је градоначелник Петровић, истичући да у свему овоме постоји солидарна одговорност бившег директора Предрага Перковића, те бивших извршних директора Дарка Митрића и Иване Станишић.

Градоначелник Петровић је затражио да Окружно јавно тужилаштво у оквиру својих надлежности и процедура покрене истрагу на основу поднесене кривичне пријаве.

На питања новинара о броју тренутно запослених радника, саопштено је да у предузећу “Водовод и канализација” тренутно ради 260 радника, да је претходно руководство чак 35 пута мијењало систематизацију радних мјеста без сагласности Надзорног одбора, те да тренутно мјесечна бруто плата за запослене износи 440.000 КМ.

Семберија инфо