НАША БАНКА ИЗ БИЈЕЉИНЕ ПОВЕЋАВА КАПИТАЛ :: Semberija INFO ::

 

НАША БАНКА ИЗ БИЈЕЉИНЕ ПОВЕЋАВА КАПИТАЛ


Foto
Наша банка из Бијељине одлучила је да иде у емисију акција и повећа капитал за 4,2 милиона марака, а одлука о томе требала би да буде донесена на Скупштини банке за седам дана.

Одлуком о емисији редовних акција јавном понудом регулише се поступак повећања основног капитала Наше банке за 4.225.000 КМ.

„Циљеви ове емисије акција јавном понудом су повећање основног и укупног капитала, подршка даљем расту и развоју банке, реализација стратешког плана банке, јачање конкурентске позиције банке на локалном тржишту, јачање капиталне адекватности и ширење и диверзификација извора финансирања“, навели су у Нашој банци.

Укупан број акција које се емитују овом емисијом је 4.225.000 акција, појединачне номиналне вриједности једна марка.

„Физичка или правна лица која намјеравају да непосредно или посредно, стекну или са постојећим акцијама могу стећи преко 20, 30 или 50 одсто основног капитала или гласачких права, претходно су дужни прибавити сагласност од Агенције за банкарство Републике Српске у складу Законом о банкама“, наводе из банке.

Постојећи акционари имају право прече куповине акција ове емисије, сразмјерно њиховом процентуалном учешћу у акцијама са правом гласа. Након истека рока за коришћење права пречег стицања, преостали износ емисије биће предмет јавне понуде на Бањалучкој берзи.

„Продајна цијена акција за акционаре који користе право прече куповине износи 0,8056 КМ по једној акцији. Цијена за преостале акције, након истека рока за коришћење права прече куповине, формираће се на берзи, по принципу вишеструких цијена (континуирана јавна понуда), с тим да ће продајни налог бити унесен по цијени од 0,8056 КМ. Стандард повећања цијене је 0,01 КМ“, дефинисано је Одлуком о емисији.

Дан почетка раздобља уписа и уплате биће утврђен и објављен у јавном позиву.

Наша банка тренутно има регистрован основни капитал у износу од 25,8 милиона КМ.

Након повећања основног капитала по основу XXИ емисије акција, основни капитал банке износиће 30 милиона КМ.

Наша банка прошлу годину завршила је са нето добити од 225.501 КМ, док је претходну годину имала непуних 25.000 КМ добити.