Хелсиншки одбор за људска права: Једнаке шансе за запошљавање :: Semberija INFO ::

 

Хелсиншки одбор за људска права: Једнаке шансе за запошљавање


На данашњој конференцији Хелсиншког одбора за људска права, говорило се о истраживању о дискриминацији LGBTIQ особа у БиХ у области радних односа и запошљавања које је рализовано у склопу пројекта „Једнаке шансе за запошљавање и достојанство на раду LGBTIQ особа“.  Ово истраживање је провео Хелсиншки одбор за људска права у сарадњи са Асоцијацијом за демократске иницијативе уз подршку УСАИД / ИНСПИРЕ прграма.

Главна запажања у оквиру истраживања су била да, на радном мјесту LGBTIQ особе доживљавају дискриминацију која се односи на раскид уговора о раду, немогућност напредовања, вербално и / или физичко насиље, неједнаку исплату за обављен посао и слично. Испитаници / це наводе да постојање различитих облика хомофобије на радном мјесту доводи до непријатељског радног окружења у којем они не могу дати свој радни максимум.



Дискриминација је у правном систему БиХ забрањена на уставно – правном нивоу, првенствено Уставом БиХ, затим различитим међународним уговорима, те националним законодавством.

Према резултатима истраживања, на разговору за посао, у 93% случајева кандидата / ткиња није питано за сексуалну орјентацију, 25% доживјело је физичко или вербално злостављање на радном мјесту, 64% није или је дјелимично упознато са правима и механизмима заштите у случају дискриминације. А, са друге стране 61% испитника пријавило би дискриминацију надлежним органима, 65% није задовољно процесом имплементације забране дискриминације LGBTIQ особа приликом запошљавања, док би 74% испитаника жељело наставити живот ван граница БиХ.

Радно окружење које је подржавајуће према процесу comingout-a је идентификовано као једно од кључних за LGBTIQ заједницу. Њиме би се могла остварити три циља, а то су повећање видљивости LGBTIQ особа, да оне постоје у радном окружењу, ослободити такве особе одређеног терета и незадовољства како би то подстакло хетеросексуалне особе да прихвате и подрже ове особе у радном окружењу да покажу да запослени не прихватају предрасуде и дискриминацијско понашање, те би то свакако помогло стварању сигурног окружења.

Они сматрају да би Вијеће министара Бих требало без одлагања усвојити Акциони план за унапређење људских права и основних слобода LGBTIQ особа у БиХ 2021. – 2023. С циљем унапређења механизама борбе против дискриминације, па и приликом запошљавања, као и у области рада, те сузбијања стереотипа и предрасуда према LGBTIQ особама, укључујући и радно окружење.

Семберија инфо