ГРАД БИЈЕЉИНА: ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О ПОСТУПАЊУ У СЛУЧАЈЕВИМА НАСИЉА У ПОРОДИЦИ :: Semberija INFO ::

 

ГРАД БИЈЕЉИНА: ПОТПИСАН ПРОТОКОЛ О ПОСТУПАЊУ У СЛУЧАЈЕВИМА НАСИЉА У ПОРОДИЦИ


Градоначелник Љубиша Петровић потписао је у име Градске управе, Протокол о поступању у случајевима насиља у породици, са представницима установа и организација које се баве овом проблематиком, а то су Полицијска управа, Центар за социјални рад, Основни суд,  Окружно јавно тужилаштво, Дом здравља, Активи директора основних и средњих школа и Фондација “Лара”.

- Након измјене Закона о заштити од насиља у породици, дужност јединица локалних самоуправа била је да именује Радне групе,  које ће утвридити и потписати Протокол усклађен са измјенама закона.  Градска управа је то и испоштовала, а данас смо потписали усаглашен Протокол. Сматрамо да заштита породице од насиља, представља изазов за све институције, а посебно што се о насиљу у породици много ћути. У наредном периоду активно ћемо радити и на превенцији и на спречавању насиља у породици и управо из тих разлога, поред установа и организација које се баве овом проблематиком, укључени су и активи директора основних и средњих школа”, рекао је градоначелник Љубиша Петровић.

Начелник Полицијске управе Бијељина Стјепан Терзић, изразио је захвалност Радној групи на усаглашавању Протокола којим су дефинисане обавезе и дужности потписника.
- Полицијска управа ће путем својих организационих јединица дати свој допринос у провођењу дефинисаних задатака из Протокола”, рекао је Терзић и додао да је у порасту број случајева насиља у породици. 
- С обзиром да нам је заједнички циљ здрава породица, рјешавању овог проблема, посветићемо се још детаљније”, нагласио је Терзић.

У име Фондације “Лара”, обратила се Мирзета Томљановић и изразила очекивање да ће се примјеном задатака из Протокола знатно спријечити породично насиље.
- Од почетка године на СОС телефон Фондације “Лара”, запримљено је 170 пријава породичног насиља. Ови бројеви су забрињавајући, а тренутно у “Сигурној кући” имамо 11 особа, од којих је осморо дјеце, што је поразан податак”, рекла је Томљановићева и додала да је добро што су потписници Протокола о поступању у случајевима насиља у породици и представници Актива основних и средњих школа.

​Семберија инфо - О. Стјепановић