И ПОРЕД ПОЗИТИВНИХ ЗАКОНСКИХ РЈЕШЕЊА, ЗАПОШЉАВАЊЕ ЛИЦА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ И ДАЉЕ ОТЕЖАНО :: Semberija INFO ::

 

И ПОРЕД ПОЗИТИВНИХ ЗАКОНСКИХ РЈЕШЕЊА, ЗАПОШЉАВАЊЕ ЛИЦА СА ИНВАЛИДИТЕТОМ И ДАЉЕ ОТЕЖАНО


С циљем повећања економске самосталности лица са инвалидитетом кроз подршку у запошљавању и самозапошљавању, те подизању свијести послододавца о обавезама и могућностима запошљавања лица са инвалидитетом, у Бијељини је данас у организацији Коалиције организација особа са инвалидитетом Града Бијељина, одржан округли сто о овој проблематици.

Запошљавање особа са инвалидитетом, најбоља је одбрана од њихове социјалне искључености, међутим и поред тога што су на том пољу до сада постигнути значајни помаци, процес запошљавања лица са инвалидитетом, још увијек је на крајње незадовољавајућем нивоу.
 

-Област запошљавања особа са инвалидитетом дефинисана је законом, међутим чињеница је да особе са инвалидитетом, углавном нису запослене. Оно што је видљиво на терену, јесте да постоје примјери самозапошљавања, у јавном сектору их јако мало има  и то су углавном лица из категорије ратних војних инвалида. Послодавци и поред финансијских стимуланса за запошљавање лица са инвалидитетом и даље се ријетко, већином због предрасуда, одлучују за ту опцију, мада су  и особе са инвалидитетом, прилично пасивне када је ријеч о тражењу посла и све се већином своди на кориштење социјалних давања, која су минимална”, истиче Тања Милинковић, извршна директорица Удружења жена са инвалидитетом “Импулс”.
 

На евиденцији Завода за запошљавање РС, филијала Бијељина, на евиденцији незапослених лица, евидентирано је укупно 119  лица са инвалидитетом.

-Ми у филијали имамо један од програма ,под називом “Заједно до посла”, у оквиру којег имамо посебан програм за ратне војне инвалиде, гдје су субвенције ове године, веће и више од  два пута, у односу на остале категорије. Дајемо 10.000 КМ за самозапошљавање, незапослених инвалида из те категорије, док сви послодавци који се одлуче за пријем нових радника из категорије особа са инвалидитетом, добијају посебне бонусе и средства”, рекао је овом приликом Синиша Кајмаковић директор Филијале Завода за запошљавање РС у Бијељини.
 

Радно ангажовање је најефикснији начин укључивања лица са инвалидитетом у све животне токове. Тренутно стање у тој области, додатно усложњава и висока стопа сиромаштва, низак степен образованости лица са инвалидитетом, неконкуретност њихових занимања и квалификационе структуре на тржишту рада, као и неравномјерна развијеност капацитета на локалном нивоу, сагласни су учесници данашањег скупа.

Семберија инфо