Свјетски дан сестринства: У Брчком низ активности :: Semberija INFO ::

 

Свјетски дан сестринства: У Брчком низ активности


Свјетски дан сестринства обиљежава се на дан рођења оснивачице прве школе медицинских сестара, Флоренс Најтингејл 12. маја, чиме се слави визија будућности здравствене заштите коју представљају управо медицинске сестре и техничари.

У доба највеће здравствене кризе, нарочито је до изражаја дошла иновативност, емпатија, сналажљивост и пожртвовност медицинских сестара и техничара, због чега и овај Међународни дан сестринства неће бити обиљежен пандемијом КОВИД-19 и њеним посљедицама, него примјерима несебичности и континуиране преданости медицинске сестре и техничара у пружању његе и пажње пацијентима, али и колегијалном дијељењу знања, обиљеженом сталним растом и професионалним развојем. Као најбројнија здравствена професија, медицинске сестре и техничари морају имати посебну улогу у креирању иновација и развоја здравствених система.



Поводом Међународног дана медицинских сестара и техничара у Дому културе у Брчко биће организована и Свечана академија.

Протеклих десет година пројекат „Јачање сестринства у Босни и Херцеговини (ПроСес)“, а којег проводе Фондација за унапређење здравствене и социјалне заштите-ФАМИ и Женевске универзитетске болнице, уз подршку Владе Швајцарске, пружа интензивну подршку партнерима из здравственог и образовног система у развоју сестринске професије у Босни и Херцеговини.

Обиљежавање Дана медициниских сестара је уједно и прилика да здравственим установама у Републици Српској, Федерацији Босне и Херцеговине и Брчко дистрикту Босне и Херцеговине уруче Приручнике са стандардним оперативним процедурама (СОП) за медицинске сестре-техничаре, на презентацији која ће бити одржана данас у Брчком. На платоу испред Дома културе у овом граду биће и координирана показна вјежба помоћи унесрећенима, која ће бити одржана на паркинг платоу испред зграде Дома културе, у којој учествују представници Одјељења за здравство и остале услуге Владе Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, Одјељења за јавну сигурност Владе Брчко дистрикта Босне и Херцеговине, Јавне здравствена установа „Здравствени центар Брчко“, Црвеног крста Брчко дистрикта Босне и Херцеговине и Удружења здравствених техничара „Медицинар“ Брчко. Након показне вјежбе, биће уприличена шетња подршке медицинским сестрама и техничарима.

На Тргу младих, испред бивше зграде Полиције, мјериће се крвни притисак, шећера у крви, као и савјетовање грађана. Организатори позивају здравствене раднике и грађане да се прикључе активностима и својим присуством увеличају обиљежавање Дана медицинских сестара и техничара у Брчко дистрикту.