ОТКУПНА ЦИЈЕНА ПШЕНИЦЕ ПОКРИВА ТРОШКОВЕ :: Semberija INFO ::

 

ОТКУПНА ЦИЈЕНА ПШЕНИЦЕ ПОКРИВА ТРОШКОВЕ


Произвођачи пшенице у Семберији за килограм овогодишњег рода добиће 64 фенинга, а иако тај износ није ни близу очекиваног ратари су колико-толико задовољни, јер могу покрити трошкове производње.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача “Села Семберије” Бошко Радић каже да је поменути износ договорен јуче са бијељинским “Житопрометом” и то за пшеницу која је већ испоручена.

- Свим члановима удружења који су предали пшеницу “Житопреомет” ће платити 64 фенинга по килограму без обзира на квалитет зрна - рекао је Радић. Он је истакао да ратари не могу бити презадовољни постигнутим договором, јер су на посљедњем састанку са млинарима, одржаном у уторак, тражили 67 фенинга, раније чак и 72, али наглашава да износ који ће добити није разлог за незадовољство.

- У овом моменту по свему судећи то је најбоља цијена коју смо могли добити тако да смо је и прихватили. Да ли ће касније цијена бити боља и хоће ли неки ратари чекати то, они треба да одлуче. Ми из удружења смо прихватили понуду - рекао је Радић.

Коментаришући најаве представника Удружења пољопривредника Семберије и Мајевице да су спремни изаћи на улицу и просути пшеницу уколико им се не плати 72 фенинга по килограму, Радић каже да се не слаже са њима.

- Ко мисли да може добити бољу цијену нека ради како зна и сноси одговорност за своје поступке. Сматрам да је у овом тренутку 64 фенинга најбоље што можемо добити. Свјестан сам да то није добра цијена, али пољопривредници могу покрити своје трошкове - казао је Радић.
Млин “Павловић” из Бијељине до сада је преузео 4.000 тона пшенице од семберских ратара којима ће платити такође 64 фенинга по килограму.

- Договорена откупна цијена пшенице на подручју Семберије је 62 фенинга, али будући да су нам пољопривредници предали робу и прије него је цијена била позната, из лојалности према њима, исплатићемо им још додатна два фенинга на своју штету, тако да ће то укупно бити 64 фенинга - рекао је власник млина “Павловић” Чедомир Павловић.
Потпредсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача у РС Ранко Сарајлић, који је и власних фирме “Зелен гај” из Ламинаца код Градишке, каже да откупна цијена пшенице у Лијевче пољу још није званично позната.

- Спомињу се 62 фенинга, али колико ми је познато, ништа није договорено. С друге стране, нема ту неког договора, цијена ће бити онолика колику млинари буду спремни да плате. Откупна цијена у Семберији није бог зна каква, с обзиром на улагања који нас чекају на јесен. Ја своје жито нећу продавати, имам млин за хљебно брашно, а уколико ми се не буде исплатило мљети, даћу је стоци - рекао је Сарајлић.

Ресорно министарство ове године подржало је произвођаче пшенице са по 400 КМ по хектару те обезбиједило регресирани дизел, као и подршку за набавку механизације и за осигурање усјева.


Пашалић

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Борис Пашалић најавио је набавку додатних 10.000 тона меркантилне пшенице.

Влада РС је раније ове године интервентно набавила 6.000 тона пшенице.

(Глас Српске)