​Млади Угљевика одржали округли сто “Јесте ли икада повезали неплодност са аерозагађењем?” :: Semberija INFO ::

 

​Млади Угљевика одржали округли сто “Јесте ли икада повезали неплодност са аерозагађењем?”


„Ми морамо бринути за будућност своје дјеце “ данашња је порука младих из Угљевика који су на округлом столу под називом „Јесте ли икада повезали неплодност са аерозагађењем?“ разговарали на тему загађања вазуха у Угљевику, али и у Босни и Херцеговини.

Округли сто организовали су млади еколошки активисти, средњошколци Угљевика, у склопу пројекта „Млади за чист зрак“, којег реализује Центар за екологију и енергију у партнерству са УНИЦЕФ-ом. 
 
О штетним пољедицама загађења ваздуха на здравље људи и животну околину говорили су стручњаци, еколошки активисти али и сами заинтересовани грађани, посебно млади Угљевика.



Прим.др. Бранислава Јовановић, специјалиста гинекологије и акушерства истакла је да је више међународних студија повезало загађење ваздуха са неплодношћу, компликацијама при рођењу, повећаним урођеним оштећењима у потомству и мртворођенчади. Стопа плодности статистички се смањује са повећањем нивоа загађења ваздуха.

Учесница пројекта „Млади за чист зрак“ Владана Јовановић,  на округлом столу, поручила је грађанима да  сву одговорност не можемо пребацити само на надлежне институције. Велику одговорност преузимамо и ми – грађани Угљевика. Млади еколошки активисти Угљевика желе пробудити свијест грађана на који начин могу доприњети смањењу загађеног вазуха у Угљевику. Промјена дефинитивно креће од нас самих. Стога, морамо дјеловати активно када је ријеч о загађеном ваздуху.

Циљ округлог стола био је да се пружи могућност младима из Угљевика да искажу своје ставове и да се отвори простор за конструктивну дискусију са свим релевантним актерима.

Учесница пројекта „Млади за чист зрак“, Николина Максимовић, као крајњу поруку истиче:
„Желимо да се за Угљевик чује због свих могућих добрих потенцијала које нуди. Ми морамо бринути за будућност своје дјеце. Стога, помозимо будућим мајкама да заштите себе. Тако штитимо и своју будућност.“

Округлим столом „Јесте ли икада повезали неплодност са аерозагађењем“ млади еколошки активисти, средњошколци Угљевика, показали су да желе да млади буду носиоци друштвених промјена и да ће покретати иницијативе за климатске промјене у својој заједници.

Иначе, пројекат „Млади за чист зрак“, којег реализује Центар за екологију и енергију Тузла у партнарству са УНИЦЕФ-ом, окупио је младе еколошке активисте из 5 босанскохерцеговачких градова: Тузле, Угљевика, Сарајева, Зенице и Брчког.