Наставак пројекта руралног развоја Семберије на чекању :: Semberija INFO ::

 

Наставак пројекта руралног развоја Семберије на чекању


Влада Републике Српске уплатила је два милиона конвертибилних марака Аграрном фонду Бијељине за наставак пројеката руралног развоја Семберије, истакао је Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда Бијељине на данашњој конференцији одржаној у Центру за културу „Семберија“ Бијељина и подсјетио да су за пет мјесеци и четири дана успјели да проведу тендерску процедуру да изграде 58 путева у дужини од 18 километара и 410 савремених сијаличних мјеста са савременим ЛЕД сијалицама.

-С обзиром на добре и позитивне ефекте прије свега међу народом Семберије, али и шире на састанку у хотелу „Дрина“ почетком фебруара са предсједником Републике Српске, Милорадом Додиком, договорио сам још два милиона конвертибилних марака. Захтјев Аграрног фонда за нова средства послат је 13. фебруара, а већ 17. фебруара новац је уплаћен, а 24. истог мјесеца одржан је управни одбор Аграрног фонда на коме је донијет приједлог одлуке да се 1.9 милиона  КМ од тога утроши за асфалтирање макадамских путева, а 100.000 КМ да се утроши на изградњу нових сијаличних мјеста“, истакао је Лазаревић и додао да приједлог Аграрног фонда мора бити верификован на редовној Скупштини града за расписивање тендера и да би се могла наставити реализација пројекта руралног развоја Семберије.



-Овим путем апелујем на градоначелника да колико у понедељак достави материјал за скупштину, да се доставе основне комуналне одлуке које треба да се доставе, јер брзо ће доћи април и мај, када ће се Бијељина наћи у проблему, као што су рупе на путевима и прегореле сијалице, те травом која ће прерасти. Још увијек нису донијете одлуке, а самим тим ни тендер није могао бити расписан за извођаче који би то радили  да омогућимо наставак пројекта руралног развоја Семберије. Овај пројекат очекује народ Семберије, с обзиром да је први круг одлично прихваћен, а они који чекају наставак су веома нестрпљиви, а кочница је у кабинету градоначелника. Од ресорних одјељења добили смо информације да су припремљени материјали за скупштину“, нагласио је Златан Лазаревић.

Он је додао да ће захтјеви Аграрног фонда према Компензационом фонду Владе РС бити настављени и у наредном периоду.

Бобан Јовичевић, предсједник Комисије за пољопривреду и село у Скупштини града Бијељина нагласио је да Комисија за пољопривреду и селу треба дати мишљење о Одлуци о кориштењу средстава из Компензационог фонда, те да би они као Комисија дали позитивно мишљење, јер желе да се Семберија развија у руралном погледу, али да је то онеомогућено јер сједница Скупштине није сазвана.



-Похвалио бих Аграрни фонд и директора Златана Лазаревића, на  ефикасности и спретности да што прије проведе ове процедуре до самог сазива сједнице Скупштине града Бијељина. Такође, за сваку похвалу је то што је  Влада РС у претходних осам мјесеци два пута дозначила средства Аграрном фонду Града Бијељина за рурални развој Семберије и тиме показала да предсједник и Влада РС имају заиста јасан циљ, да развијају РС а у овом случају нашу Семберију у руралном погледу. Морам истаћи да је Градоначелник Бијељине у нацрту и приједлогу буџета за 2021. годину умањио средства за пластеничку производњу, повртларску производњу и наводњаве. Подсјетио бих да је у вријеме министра пољопривреде који је био из СДС-а буџет за пољопривреду износио 25 милиона КМ, а данас износи 180 милиона КМ. Ово је доказ да Влада РС и ресорно министарство мисле и плански раде на развоју пољопривреде и села“, закључио је Јовичевић.

(Семберија инфо)