СУТРА ПОЧИЊЕ ОЗЕЛЕЊАВАЊЕ СЕМБЕРИЈЕ :: Semberija INFO ::

 

СУТРА ПОЧИЊЕ ОЗЕЛЕЊАВАЊЕ СЕМБЕРИЈЕ


У оквиру акције „Април - мјесец чистоће“ и уз подршку бројних организација, удружења, јавних установа и предузећа, Град Бијељина ће извршити озелењавање низа локација у урбаном и сеоским подручјима Семберије. Градска управа позива све који могу и желе, да донирањем садница дрвећа и других биљних врста подрже напоре да наш град и села буду зеленији и здравији, а да овогодишњи обим озелењавања још убједљивије обори рекорд.

Активности су подијељене у два сегмента - у једном учествују грађани и њихова удружења, Градска управа и сви остали заинтересовани, док се други односи на активности које ће бити проведене од стране професионалних служби које су задужене за чистоћу града. 

Почетак ове акције ће бити обиљежен у понедјељак, 3. априла у 11часова, садњом дрвећа у Улици мученика Романових, која ће се у овој улици одвијати и у сриједу 12. априла од 12 часова. За 10. април планирано је чишћење путног правца Јања-Модран с почетком у 15 часова. Садња дрвећа са еколошким порукама планирана је и у суботу, 15. априла у 9.30 часова у Градском парку, након чега ће у 11 часова бити одржана дјечија трка. Дјеца из дневних центара за дјецу у ризику и дјецу са сметњама у развоју ће у сриједу, 19. априла бити главни актери у акцији садње цвијећа у Градском парку у 13 часова, а волонтери ће истог дана од 15 часова фарбати ограду око дјечијег игралишта у Градском парку, као и наредног дана, 20. априла од 15 часова.

У суботу, 22. априла у 11 часова биће одржана „Ride and clean“ вожња бициклима од Трга краља Петра у Бијељини до Еко-кампа у Амајлијама, након чега ће услиједити и чишћење тог локалитета. Упоредо са овим биће чишћен и локалитет „Старача“, а чишћење дворишта и околине  Центра за високо образовање почеће у  13 часова. У недељу, 23. априла чишћење ће се обављати у ловишту у Сувом Пољу и Великој Обарској у 9 часова, као и на путном правцу у Љељенчи од 10 часова. У понедељак, 24. априла, на Тргу краља Петра I Карађорђевића дјеца вртићког узраста ће обиљежити Дан планете Земље пригодним активностима од 10 часова. За суботу, 29. априла од 8 часова је планиран излет у Тавну, у Новакову пећину и чишћење стазе. 

У недјељу 30. априла ће бити чишћен путни правац Бијељина-Дијелови од 10 часова, а овогодишња акција „Април - мјесец чистоће“ званично ће бити завршена у Еко-визитор центар „Језера“ од 12 часова. Осим ових дневних активности, у оквиру акције „Април – мјесец чистоће“,  предвиђене су и вишедневне активности, као што је садња дрвећа у бројним мјесним заједницама, еколошка недјеља у Дјечијем вртићу „Чика Јова Змај“ (од 24. до 28. априла), предавања о значају екологије и садња дрвећа и цвијећа у двориштима основних школа  (ОШ „Петар П. Његош“ В. Обарска (7.април. 11:30 х), ОШ „Стеван Немања“ Драгаљевац (20.април. 11 х), ОШ „Доситеј Обрадовић“ Суво Поље (21.април 11:30 х), ОШ „Дворови“ Дворови (28. април 11:30 х).

Градске улице ће бити опране од 24. до 30. априла, кабасти отпад одвожен од 15. до 30. априла, а планирано је и чишћење и кошење корита канала Дашница, кошење путних појасева, чишћење и уређење кружних токова, као и евиденција запуштених дворишта и дивљих депонија.

​Донатори садница се могу јавити градском Одјељењу за стамбено-комуналне послове и заштиту животне средине на број телефона 055- 233-174 и 055-233-178.