Градоначелник Нишић примио представнике чешке амбасаде :: Semberija INFO ::

 

Градоначелник Нишић примио представнике чешке амбасаде



3.4.2023. Градоначелник Брчко дистрикта БиХ Зијад Нишић данас је уприличио састанак са представницима Амбасаде Републике Чешке у БиХ и Чешке развојне сарадње Брчко дистрикта БиХ.

На састанку коме су присуствовали конзул Чешке у БиХ и руководилац Одјељења за развојну сарадњу Штепан Шантручек, представница Чешке развојне агенције Сара Миличић, као и представници брчанског Развојно-гарантног фонда и Владе Брчко дистрикта, разговарало се о имплементацији пројекта Унапрјеђење социоекономских интеграција маргинализованих лица на тржишту рада и смањене негативне посљедице социјалне искључености кроз преквалификације, дошколовавање, подршку стартап предузећима, промоцију и маркетинг, обуке и развој незапослених, бесплатну правну помоћ.

Градоначелник Нишић је овом приликом изразио очекивање да ће у Брчком ускоро бити донесен и Закон о инвалидима и рехабилитацији ове популације који ће дати претпоставке да овај пројекат добије шансу у Брчко дистрикту.

„Овај закон је врло компатибилан, није услов али годи овој иницијативи, тако да ће и наша апликација имати већу шансу када се буде разматрала по типу конкурса, те да ће Брчко добити тај новац. Радни центар, то предвиђа закон, и то је нешто што ћемо ми из локалне заједнице потенцирати и ако не буде у програму који предвиђа ова фондација, ми ћемо то свакако учинити. Ја се већ дуго за то залажем“, истакао је Нишић.

Конзул Чешке у БиХ и руководилац Одјељења за развојну сарадњу Штепан Шантручек, истакао је да је овај пројекат, прошле године, предложио брчански Развојно-гарантни фонд.    

„Ради се о пројекту који је намјењен за социоекономску инклузију маргионализованих група, то су особе са интелектуалним потешкоћама и особе са инвалидитетом. БиХ је једна од приоритетних држава развојне сарадње Чешке републике и кроз ту развојну сарадњу један од фокуса јесте управо социоекономска инклузија. Чешка република има искуство у том пољу, у прошлом периоду смо имплеменрирали један пројекат у Федерацији БиХ, радили смо и пројекат у РС-у, и надам се да ћемо постићи резултате и у Брчко дистрикту“, нагласио је Шантручек.

Пројекат је вриједан милион еура, а у Брчком би требало да буде реализован уз сарадњу са Развојно-гарантним фондом Брчко дистрикта БиХ и Заводом за запошљавање Брчко дистрикта БиХ.

„Ово је значајна иницијатива која ће донијети дугорочне бенефите, али и неекономске нарави то ће бити прије свега једна социјална инклузија ових рањивих група. Надам се да ће се наша сарадња наставити и да ће ово на неки начин демотивисати ове људе да ослазе из БиХ, и да ће бити у служби свеукупног развоја“, рекао је овом приликом шеф Јединице за имплементацију пројеката из међународних фондова Развојно-гарантног фонда Златан Мусић.

Другог дана боравка у Брчком, представници Амбасаде Републике Чешке у БиХ заједно са колегама из Чешке развојне агенције, разговараће са одговорним у Одјељењу за привредни развој, спорт и културу, Одјељења за европске интеграције и међународну сарадњу те Завода за запошљавање.


Влада Брчко дистрикта БиХ