Брчко посјетила висока делегација Свјетске банке :: Semberija INFO ::

 

Брчко посјетила висока делегација Свјетске банке


Директорица Свјетске банке за Западни Балкан Сјаоћинг Ју и директор Свјетске банке за БиХ и Црну Гору  Кристофер Шелдон боравили су у једнодневној посјети Брчко дистрикту БиХ и  тим поводом одржали састанак са градоначелником Брчко дистрикта БиХ Зијадом Нишићем.
 
Посјета представника Свјетске банке  резултат је настојања директорице Сјаоћинг Ју да разговара са представницима Брчко дистрикта БиХ о реализацији пет подпројеката који би се у Брчко дистрикту БиХ требали да финансирају са  49,9 милиона КМ кредитних средстава те банке.
 
Градоначелник Нишић је подсјетио госте о којим пројектима је ријеч и у којој је фази припрема документације потребне за њихову имплементацију.
 
„Ријеч је о санацији депоније, изградњи Центра за управљање чврстим отпадом, регулацији водотока ријеке Близне и горњег тока ријеке Брке, те изградњи бициклистичке стазе десном обалом ријеке Саве. Скуп ових пет потпројеката је компактан и захвата више сфера живота, а оно чему се надам, и што бих желио, је да њихова имплементација буде у нашем мандату. Ми ћемо употријебити све стручне ресурсе да то и реализујемо“, истако је градоначелник Нишић.
 
Директорица  Сјаоћинг Ју је похвалила Владу за подршку и труд учињен за успостављање Јединице за имплементацију пројеката у Брчко дистрикту БиХ.
 
„Ови потпројекти чији је циљ опште добро,  уклапају се у визију пројеката које Свјетска банка жели подржати“, поручила је директорица Ју.
 
Њен колега, који се налази на челу Свјетске банке  у БиХ и Црној Гори Кристофер Шелдон рекао је да предстоје  преговори о кредитном аранжману, који се очекују у току наредног мјесеца“.
 
Главни координатор Владе Брчко дистрикта Жељко Антић је упознао делегацију Свјетске банке у којој је фази израда документације ових потпројеката и прибављање грађевинских дозвола.

„Желио бих да барем четири, од пет кандидованих пројеката, буде имплементирано до краја текућег мандата“, истакао је Антић
 
Након разговора у градској Вијећнициделегација Свјетске банке са представницима законодавне и извршне власти Брчко дистрикта БиХ, обишла је локалитет  гдје се планира да реализује пројекат „Санација и затварање депоније у Брчко дистрикту БиХ”, као и  излетишта Фицибајеркао  дио пројекта  “Изградња пјешачке и бициклистичке стазе десном обалом ријеке Саве“.
 
Састанку су још присуствовали шеф Одјељења за комуналне послове у брчанској Влади Мајазудин Вехабовић, као представници Јединице за имплементацију пројеката из међународних фондова.