ГРАД БИЈЕЉИНА И КАРИТАС НАСТАВЉАЈУ САРАДЊУ НА УНАПРЕЂЕЊУ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ :: Semberija INFO ::

 

ГРАД БИЈЕЉИНА И КАРИТАС НАСТАВЉАЈУ САРАДЊУ НА УНАПРЕЂЕЊУ ЕНЕРГЕТСКЕ ЕФИКАСНОСТИ


Град Бијељина и швајцарски Каритас потписали су анекс споразума о сарадњи на унапређењу енергетске ефикасности и тиме званично најавили наставак сарадње у овој области. Из овогодишњег градског буџета за ову намјену издвојено је 100.000 конвертибилних марака, док је Каритас извојио нешто преко те суме.
 
Представници Каритаса и градског Одјељења за друштвене дјелатности су у претходном периоду обишли све школе, како би утврдили постојање потребе за реконструкцијом и одредили који објекти имају предност. На основу добијених података, одлучено је да се у Основној школи „Петар Кочић“ у Броцу суфинансирају радови на реконструкцији фасаде и утопљавању зграде, замјени столарије на спортској сали и рјешавању питања гријања, односно уградњи топлотних пумпи умјесто пећи на чврсто гориво, што је завршено крајем 2022. године.
 
План је да убрзо у још једној основној школи, поред постојећих котлова на чврсто гориво, буду уграђене топлотне пумпе, чиме би се, поред веће енергетске ефикасности, постигло и мање загађење ваздуха, као и обнова фасаде уз уграђивање изолационих материјала.
 
Град Бијељина је опредијељен за наставак обнове школских објеката, јер стање на терену показује да бројне зграде основних школа морају бити реновиране што је прије могуће, тако да ће у те сврхе бити издвојено преко пола милиона конвертибилних марака.
 
Поред активности у сарадњи са Каритасом, у плану је и реконструкција зграда Основне школе „Јован Дучић“ у Бијељини и школа у Главичицама, Загонима, Сувом Пољу, Великој Обарској, Градцу,као и зграде Економске школе у Бијељини.


​Град Бијељина