Прослављен Свети Пантелејмон, слава града Бијељина :: Semberija INFO ::

 

Прослављен Свети Пантелејмон, слава града Бијељина


У присуству бројних званичника из политичког и јавног живота, суграђана, као и овогодишњих ученика генерације основних и средњих школа са подручја града Бијељина који су и били  кумови славе,  Бијељина је данас обиљежила крсну славу, Светог Пантелејмона.

Након полагања цвијећа код централног споменика борцима погинулим у Одбраменом – отаџбинском рату у цркви Светог Ђорђа одржана је литургија, а након које је градским улицама кренула свечана литија до зграде Градске управе, гдје је традиционално обављен чин ломљена славског колача.



Грађанима Бијељине, окупљеним на платоу, обратио се Његово преосвештенство епископ зворничко-тузлански Фотије и у име свештенства честитао славу, велики празник - Светог Пантелејмона.

-Свети Пантелејмон је био лекар по занимању , али имао је и дар од Бога да лечи оно што и медицина није могла да излечи. Чинио је чуда, исцељивао је паралисане и слепе људе, све оно што медицина није могла да излечи. Свети Пантелејмон треба да буде пример нашим лекарима и свима другима, да буду свемилостиви, што је и значење имена Светог Пантелејмона. Важно је да будемо добри људи, да будемо добри пријатељи, деца и другови који иду у школу, да будемо као ова деца која су најбољи ученици у школи. Браћо и сестре сви једни другима треба да будемо  браћа и сестре у Христу, да волимо Бога и ближњег како то каже Свето јеванђеље, то је наша српска филозофија коју смо ми живели кроз векове. Нека Бог да свакоме добро, овоме граду и нашем градоначелнику желим много великог успеха и да се овај град развија, да буде место гдје ће људи долазити, индустрија развијати, просвета цветати  и да се Бања Дворови поново отвори“, поручио је владика Фотије.

Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине  након ломљења славског колача свим грађанима  честитао је славу града Бијељина и истакао да је увјерен да ће вјером, надом и љубављу превазићи сва искушења и из њих изаћи још јачи, храбрији и одважнији те такви градити и даље Бијељину у којој ће се и даље мудро излазити из свих ситуација.



-Трудићемо се да свој дјеци и људима који живе у нашем граду пружимо што боље услове за опстанак породица и за њихово умножавање. Свим грађанима Бијељине пожелио бих добро лично и породично здравље, да се још много година сабирамо под окриљем  Светог Пантелејмона, нашег заштитника који је имао једно од најхуманијих занимања на земљи, а то је бити љекар, који исцјељује наше душе и наша тијела. Само сабрани можемо развијати нашу Бијељину и тако свако од нас може дати свој допринос“, поручио је Петровић.

Јована Стевановић, ученик генерације Економске школе у Бијељини казала је да јој је част да у присуству својих суграђана ломи славски колач.

-Бити кума на слави града је заиста  невјероватан осјећај и свакоме бих пожељела бар једном да ово доживи.  Као будући студент у Словенији, гајим наду да ћу се једног дана вратити у свој родни град и овдје градити каријеру“, казала је Стевановићева.



Марија Крстић, ђак генерације Основе школе „Јован Дучић“ Бијељина и једна од овогодишњих  кумова славе града Бијељина истакла је да јој је велика част и задовољство што кумује данас.

-Велика ми је част што данас кумујем, јер ово није само слава Градске  управе, него свих грађана Бијељине. Велика је част наћи се међу 17 најбољих ђака и ломити колач заједно са градоначелником и свештенством овога града. Вољела бих да свој живот наставим у Бијељини и да се сви заједно трудимо да  побољшамо наше друштво како би првенствено нама, али и свима другима био бољи живот“, закључила је Крстићева.



(Семберија инфо)