Зимница прављена по старим рецептима, а рукотворине проткане љубављу :: Semberija INFO ::

 

Зимница прављена по старим рецептима, а рукотворине проткане љубављу


У организацији АД „Комуналац“ Бијељина, Семберци имају прилику да посјете и уживају у шаренилу јесени које доноси овогодишњи пети по реду „Караван зимнице и базар рукотворина“. Ова манифестација која се одржава на простору бијељинске Зелене пијаце, трајаће данас и сутра, од 9 часова и 30 минута до 16 часова.
Хелена Стојић, организатор „Каравана зимнице и базара рукотворина“ испред АД „Комуалац“, истакла је да су као организатори изузетно задовољни одзивом учесника на овогодишњем  петом по реду „Каравану зимнице и базару рукотворина“.



-Ова манифестација је већ постала препознатљива у нашем граду, а Зелена пијаца у Бијељини већ 70 година постоји на истом мјесту и изузетно је позната у цијелој регији. Ми смо се потрудили да искористимо овакво једно дивно мјесто  и да направимо један овакав догађај који ће прерасти у једну велику традицију. Ове године имамо 23 учесника који су дошли да предоче све оно што они током цијеле године раде. Овогодишњи излагачи нам долазе из Бијељине, Јање, Лопара. Понуда на нашој Зеленој пијаци је изузетно богата и све је увијек свјеже и примјетили смо велики број људи који овдје обавља куповину сировина за прављење зимнице. Наравно, има људи који нису у прилици да направе зимницу из неких разлога, те они посјећују наш караван и купују зимницу коју су наши учесници спремали“, нагласила је Стојићева.



Мејра Карајчевић из Јање рекла је да је ова година било лоша за пољопривредне произвођаче, али да треба бити задовољан.



-Ове године ми је најбоље родио патлиџан и изузетно сам задовољна и родом и квалитетом. Још увијек нисам правила ајвар, али сам спремала зимске салате као што су црвене паприке филоване купусом, крижану паприку, шарену салату, цвеклу,као и карфиол, те мљевени парадајз. Све што постоји то сам правила. Већином спремам по старим рецептима, пробала сам и по новим, али се увијек вратим на старе. Оно што је провјерено не треба мијењати. Цијена зимнице се креће од пет до 10 конвертибилних марака, мало је скупља него претходне године, али и потражња је слабија. Да ли је у питању то што народ нема новца или су разлог још увијек високе температуре не знамо“, казала је Карајчевићева.

Бранка Грабовац на наше питање да ли прави зимницу или купује казала је да сама припрема зимну.



-Правим све од зимнице и ајвар, киселе краставце, паприке... Без обзира на цијену ја правим, јер нису цијене велике колико треба времен, труда и рада да се сировине произведу. Према томе, ово ништа није скупо, скупо је само за оне лијене“, казала је Грабовац.

Семберија инфо