Одржан састанак градоначелника Љубише Петровића са семберским пољопривредним произвођачима на тему динамике исплате штета изазваних афричком кугом свиња :: Semberija INFO ::

 

Одржан састанак градоначелника Љубише Петровића са семберским пољопривредним произвођачима на тему динамике исплате штета изазваних афричком кугом свиња


У великој сали Центра за културу „Семберија“ Бијељина данас је одржан састанак градоначелника Бијељине, Љубише Петровића са семберским пољопривредним произвођачима. Тема састанка је била динамике исплате штета изазваних афричком кугом свиња.

Љубиша Петровић, градоначелник Бијељине рекао је да је састанак сазван из разлога што нису исплаћена средства за одштету проузрокану афричком кугом свиња у износу од око 8.000.000 КМ за укупно 455 домаћина.

-Главни закључак са овог састанка јесте да су пољопривредни произвођачи  оставили министру Сави Минићу рок да до петог јануара каже који дан долази у Бијељину до 15. јануара да да одговоре на многа питања, али првенствено око динамике исплате штете која је проузрокована вирусом афричке куге свиња.  Ако не буде доласка министра до 15. јануара у Бијељину, 16. јануара поново ћемо сазвати састанак заједно са пољопривредним произвођачима, слушаћемо њихов глас јер је већ на овом састанку било појединих мишљења да већ требамо одредити датум радикализације да се иде у протесте, јер су људи утиска да Влада РС са буџетом од преко пет милијарди КМ нема слуха за Бијељину да исплати 8.000.000 КМ. Људи само траже оно што им по закону припада и ништа више осим тога“, истакао је Петровић.
Илија Качаревић, пољопривредни произвођач из Дворова истакао је да министар Саво Минић, требао да присуствује састанку јер је према његовим ријечима Бијељина жариште афричке куге свиња.

-Министар је требао доћи и људима рећи која је динамика исплате штета. Исплаћују се мали пољопривредници и купује се социјални мир, а веће који су држали и занављали производњу не исплаћују. Једноставно, наша држава не желе да се занови производња, док не исплаћају средства за одштету. Можда се ми не би бавили свињарством, можда би прешли на тов јунади, ћурки, али без новца не можемо ништа“, рекао је Качаревић.



Драган Томић, пољопривредник из Горњег Драгаљевца рекао је да је управо у овом селу прво откривена афричка свињска куга, те да су оштећинама средства међу првима исплаћена, али да се сада сусрећу са проблемом немогућности занављања производње.

-Људи су живјели од тих крмача и од тога су школовали своју дјецу, али сада су дошли у ситуацију да немају то, те да не знају ни када ће моћи поново тиме да се баве и да живе од тога. Шта ће ти људи сада, од чега ће да живе, њима треба веома јак социјални програм да им дају неку пензију, примања или да их негдје запосле, то се мора рјешавати. Од чега да живе ови људи који нису наплатили, они дижу кредите, јер морају школовати дјецу. Сада се поставља питање када ће моћи радити поново, да имају примања“, закључио је Томић.

Семберија инфо