ВЈЕРУЈЕМ ДА НАМ ДОЛАЗЕ БОЉА ВРЕМЕНА :: Semberija INFO ::

 

ВЈЕРУЈЕМ ДА НАМ ДОЛАЗЕ БОЉА ВРЕМЕНА


Градоначелниче, како бисте оцијенили годину на измаку и шта бисте посебно издвојили?

-Ову годину је врло тешко оцијенити у кратким цртама, али једно је сигурно, 2023. година је била турбулентна по много чему. Са политичке стране остаће упамћена по, сада већ чувеном референдуму за опозив, гдје сам са народом остварио, слободно могу рећи, историјску побједу 183/183. Са позиције градоначелника, ово је била најизазовнија година до сада за функционисање, због свега, што нас је задесило, од aфричке куге свиња, преко елементарних непогода и великих финансијских осцилација у буџету Града због одлива средстава које нам је одузело Министарство финансија РС, због плаћања спољног дуга - кредита које је узела Влада РС. Но, као што би наш народ рекао, ,,оно што вас не убије то вас ојача’’, сада нас већ ништа не може изненадити. Са приватне стране, ову годину ћу памтити по уласку у брачне воде и заклињању мојој Јелени на вјечну љубав. Често се сами нашалимо на свој рачун, па кажемо:,,Можда са годинама постанемо заборавни, али 2023. годину заборавити нећемо из много разлога”.
 
Као први човјек Града, како сте задовољни радом Градске управе, постигнутим резултатима, али и начином превазилажења бројних изазова?

-Кажу да постоје ријечи које ме најбоље описују, а то су ,,никад задовољан’’ и „увијек може боље и више“, али, не смијем бити скроман и рећи ћу да смо доста добро положили тест функционисања у врло тешким условима. Међутим, из ове године засигурно ће нам остати ,,репови’’ које ћемо ,,вући” још дуго, јер у једној години изгубити готово комплетан сточни свињски фонд, преживјети елементарне непогоде које су направиле вишемилионску штету, све то за Семберију, као пољопривредну регију, је изузетно тешко. Поред тога, нажалост, нисмо имали никакву подршку са републичког нивоа и сада се боримо на све начине да пољопривредницима буде исплаћен 100% износ одштете за еутаназиране свиње, јер Министарство пољопривреде није испунило своју законску дужност и извршило исплату. Нажалост, ове године је било и великих одлива и смањених прилива, што се тиче градског рачуна, имамо смањење прихода од ПДВ-а са републичког нивоа, плаћали смо пресуде за судске спорове старе 14 година који су сада дошли на наплату, плаћали радове изведене прије мог мандата и још много тога. Упркос свим  недаћама, функционисање Градске управе ниједног тренутка није било упитно. Остали смо Град са  највећим бројем и највишим субвенцијама различитог типа (новорођенчад, субвенције за родитеље чија дјеца иду у приватне вртиће, субвенције за превоз ученика, наставили са куповином бесплатних уџбеника и школског прибора) и са највећим износом стипендија у региону. На ове субвениције и издвајања отишло је више од два милиона и обновили смо неколико десетина школа, за шта је Град издвојио више од 1,3 милиона КМ, што укупно чини рекордних 3,5 милиона марака за образовање или скоро пет одсто буџета Града Бијељина, оборили смо рекорд у броју ноћења и посјета нашој Бијељини, рекорд по броју културно-умјетничиких дешавања у граду, наставили са изградњом инфраструктурних пројеката, попут Ватрогасног дома и Техничких радионица у школи ,,Михајло Пупин’’, наставили са обновом домова култура и здравствених амбуланти, тако да се не смијем жалити, успјешно смо положили испит.
 
Улазимо у неизвјесну политичку годину, много је започетих пројеката, неки иду брже, неки спорије, какви су планови за наредну годину?

-Питам се само која година до сада је политички била извјесна. Овдје код нас у Семберији је политички најинтересантније и сада смо се већ навикли на овакав темпо избора. Неки пројекти иду брже, неки спорије, за шта постоје различити узроци. У наредној години нас чека много лијепих изненађења за грађане, што у смислу повећања субвенција, што увођења нових. Очекујемо да сљедеће године распишемо јавни позив за отварање и употребу нове аутобуске станице, као и да завршимо Студију саобраћаја која нам је потребна као хљеб насушни. Велике су шансе да сљедеће године Бијељина добије јавни градски превоз. За који дан расписујемо и јавну набавку за почетак изградње Спортске дворане у нашем граду. Настављамо са обновом школа и домова културе. План је да оживимо и фестивал ,,Знањем, пјесмом и игром кроз Семберију’’. Чека нас изградња ,,Семберске куће’’ и завршетак експропријације локалитета на којем се налази кућа Магдалене Живановић, изградња паркова, игралишта и још много тога. Чека нас и наставак политичке борбе која ниједног тренутка није ни престајала.
 
У сусрет празницима, шта бисте пожељели суграђанима?

-На првом мјесту здравље, затим мир и слогу у породици, мање брига, а много више лијепих тренутака, путовања, едукација, пословних успјеха, родну годину и просперитет на свим пољима. Вјерујем да нам долазе нека љепша, боља времена и стабилност, да ове празнике сви лијепо прославимо са осмјехом на лицу, загрљени и крај оних које волимо. Живи и здрави ми били, и идемо даље заједно у нове побједе!
 
(Семберија инфо)