Градска управа: Почеле јавне расправе за кориснике буџета :: Semberija INFO ::

 

Градска управа: Почеле јавне расправе за кориснике буџета


Прва јавна расправа о Нацрту ребаланса буџета за 2018. годину и Нацрту буџета за 2020. годину, одржана је 4. новембра, а учесници су били директни корисници буџета. Начелник Одјељења за финансије Славко Башић је подсјетио да Нацрт ребаланса буџета за 2019. годину износи 63 милиона КМ, а Нацрт буџета за идућу годину износи 51 милион КМ.

Незадовољство по обје тачке јавне расправе изразила је директор Агенције за мала и средња предузећа Татјана Благојевић.
-Агенцији за мала и средња предузећа су потребна већа средства за подстицаје за привреду, јер предложена су недовољна. Очекујемо да надлежни нађу начин и покажу разумијевање како би се обезбиједила недостајућа средства која су у циљу развоја привреде града”, рекла је Благојевићева. Она је подсјетила да су средства за Агенцију остала иста као и у претходном периоду, односно 234. 000 КМ на годишњем нивоу.

Примједбе на оба нацрта, имао је и директор Центра за социјални рад Милорад Софренић изражавајући незадовољство због три значајне позиције које су у оквиру несметаног функционисања Центра. Ријеч је о недостајућим средствима за туђу његу и помоћ, позицији личних инвалиднина и због пролонгирања отварања дневног центра, за дјецу с посебним потребама.



-Законом је јасно прописано ко има право на туђу његу и помоћ и личне инвалиднине, а јасно је речено да је то 10, односно 20 посто од просјечне плате. Кад се тај износ помножи са бројем корисника, имамо 250. 000 КМ мање планираних средстава, што је недопустиво. Ријеч је о законом прописаној обавези локалне заједнице према корисницима који су остварили своја права. Он је нагласио да се број корисника за туђу његу и помоћ повећава, годишње у просјеку за 100 до 120 корисника, а исплату по законом стеченом праву врше Влада РС и локална заједница у износу пола-пола.

- Такође смо незадовољни пролонгирањем отварања Дневног центра за дјецу с посебним потребама, без обзира што ћемо се до Нове године преселити у нови објекат Центра. Средства која су неопходна за пријем пет, шест стручних радника (васпитачи, логопеди, дефектолози) нису планирана ни ребалансом ни буџетом за наредну годину, а без тога Дневни центар не може бити у функцији”, рекао је Софренић.

Према ријечима начелника Одјељења за финансије Славка Башића, “све примједбе, сугестије и приједлози који доприносе побољшању квалитета приједлога ребаланса буџета и приједлога буџета за наредну годину биће усвојени, јер је основни циљ да се дође до најквалитетнијих рјешења”.

Распоред јавних расправа:

Данас започете јавне расправе о Нацрту ребаланса буџета Града Бијељина за 2019. Годину и Нацрту буџета града за 2020. годину настављају се наредних дана, по утврђеном распореду.
 
4. новембар (данас) у 11 часова у Великој сали Скупштине Града Бијељина јавна расправа за кориснике који су ПЈТ
5. новембар, уторак, у 11 часова у Великој сали Скупштине Града Бијељина јавна расправа за кориснике гранта удружења
6. новембар, сриједа, у 10 часова и 30 минута у Великој сали Скупштине Града Бијељина за кориснике гранта физичке културе
7. новембар, четвртак, у 11 часова – Представници мjесних заједница и ЈП

Семберија инфо/О. Стјепановић