БЕСПЛАТНЕ ШКОЛЕ РОЊЕЊА, ЈАХАЊА И АЛПИНИЗМА :: Semberija INFO ::

 

БЕСПЛАТНЕ ШКОЛЕ РОЊЕЊА, ЈАХАЊА И АЛПИНИЗМА


Удружење подводних активности ТРБ почело је у Бијељини са реализацијом бесплатних школа роњења, јахања и алпинизма за дјецу и младе . Активности су дио пројекта ,,Спорт (ни)је привилегија“, о чему су јавност детаљније упознали на конференцији за медије која је одржана у Центру за културу.
 
-Са реализацијом бесплатних школа роњења, јахања и алпинизма за дјецу и младе са подручја града Бијељине почели смо првог новембра. Период одређен за извођење обуке за школе роњења и јахања су мјесеци новембар и децембар, док школа алпинизма почиње у децембру, а завршава у јануару мјесецу. Иначе, то су активности у оквиру пројекта ,,Спорт (ни)је привилегија“ који се реализује у оквиру Регионалног програма локалне демократије на Западном Балкану (РеЛОаД), који финансира Европска унија, а имплементира Развојни програм Уједињених нација (УНДП), рекао је координатор пројекта, предсједник Удружења подводних активности ТРБ Јовица Петровић,  посебно истакавши значај сарадње и подршке коју су при планирању и реализацији пројекта имали од Градске управе града Бијељине, Центра за социјални рад и Основне школе ,,Јован Дучић“.
 
Како је прецизирао, пројектом је планирано да око 70 дјеце добије прилику да се упозна са основама роњења, јахања и алпинизма, али и да кроз бављење спортом буду више укључени у друштвени живот заједнице. 
 
-Предност за учешће у пројекту имала су дјеца и млади узраста од 10 до 18 година из маргинализованих категорија становништва. Међутим, због великог интересовања квоту смо подигли, те ће 87 дјеце и младих проћи све те три фазе, а ријеч је о  48 дјечака и 39 дјевојчица , каже Јовица Петровић изражавајући задовољство што су испунили зацртани циљ да се у ове активности укључе и дјеца из маргинализованих група становништва.

Кад је ријеч о  структури дјеце и младих, даље наводи да је од укупног броја њих 50 из руралне средине, а 37 из градске, те да је  61 дијете је из маргинализованих група становништва.
 
 Асистент координатора Драгиша Стокић каже да су се дјеца пријављивала на основу својих афинитета.
 
-Имамо дјеце која су се пријавила у све три категорије, а имамо неке који су жељели само једну од ових школа. Интересантно је да је од 28, колико их се пријавило у школу јахања, њих 24 дјевојчице, а само четири дјечака, у школу роњења пријавило се 29 дјечака и 14 дјевојчица, док у школи алпинизма имамо седам дјевојчица и  девет дјечака , каже Стокић додавши да ће се школа роњења одвијати у Етно селу ,,Станишићи“, јер једино они имају затворен  базен на подручју града Бијељине,  а школа јахања у Поповима, у склопу неформалне групе љубитља коња , док ће се активности школе алпинизма обављати на  локалитету села Равна Бањица, те Новакове пећине.
 
Удружење подводних активности  ТРБ је за све учеснике обезбиједило опрему неопходну за извођење обуке, те превоз од Бијељине до мјеста гдје се обука изводи.
 
портал Семберија инфо ( М. Решидовић)