Угљевичанин Радислав Јовичић учесник конференције у САД: Примјена нових технологија у области заштите и спасавања :: Semberija INFO ::

 

Угљевичанин Радислав Јовичић учесник конференције у САД: Примјена нових технологија у области заштите и спасавања


Угљевичанин Радислав Јовичић био је учесник конференције на тему "Примјена нових технологија у области заштите и спасавања" у Америчком МИТ универзитету (Массацхусеттс Институте оф Тецхнологy), Линколн лабораторија (Линцолн Лабараторy). 
 
Јовичић је рекао да је за њега велика част бити учесник  конференције на овом престижном универзитету. 


 
-Кроз своје излагање,  панел дискусију и учешће у раду округлог стола представио сам стање сектора заштите и спасавања у БиХ, са освртом на њену уставну структуру (два ентитета и Брчко дистрикт) и њихове законске надлежности у погледу примјене нових технологија-рекао је Јовичић.
 
Он је додао да је посебан осврт на конференцији био на употреби алата НИЦС (Неxт генератион инцидент цомманд сyстем) Систем командовања нове генерације. 
 
-Код нас у БиХ НИЦС је до сада заживио у оквиру Министарства безбједности БиХ, сектор за заштиту и спасавање, затим на нивоу Републике Српске у оквиру Републичке управе цивилне заштите, Федерације БиХ на нивоу Федералне управе цивилне заштите, Брчко Дистрикта на нивоу Одјељења за јавну безбједност и на нивоу Оружаних снага БиХ у оквиру Министарства одбране. Интенција је да се настави са развојем употребе овог алата до нивоа локалних заједница као крајњих корисника а у циљу побољшања безбједности и заштите људских живота и имовине свих грађана БиХ у свим кризним ситуацијама-рекао је Јовичић. 
 
Он је појаснио да је НИЦС  алат који у реалном времену прикупља све информације са терена на коме се дешава нека кризна ситуација и у том истом реалном времену прослеђује информацију у оперативни или командни центар чиме помаже доносиоцу одлука да лакше донесе одговарајућу одлуку.