Амбасадор Француске у БиХ у оквиру званичне посјете са градоначелником обишао локације актуелних пројеката у области привреде и потенцијалне туристичке дестинације у Брчко дистрикту БиХ :: Semberija INFO ::

 

Амбасадор Француске у БиХ у оквиру званичне посјете са градоначелником обишао локације актуелних пројеката у области привреде и потенцијалне туристичке дестинације у Брчко дистрикту БиХ


Градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине прим. др Зијад Нишић је након састанка у Вијећници са  амбасадором Француске у БиХ Њ.Е. Франсоис Делмасом обишао локалитет депоније смећа у насељу Илићка и нагласио потребу за хитном санацијом због штетних  ефеката по екологију и здравље, не само грађана нашег града, већ и региона. Амбасадор је обећао послати екипу стручњака који ће дати смјернице за санацију ове „еколошке бомбе“. Средства за пројекат санације обезбијеђена су кредитним средствима Свјетске банке.
 
У обиласку ЈП „Лука Брчко“ градоначелник је истакао да се овај пројекат налази у трећој, односно завршној фази и да је за повећање транспортних капацитета потребно продубити корито ријеке Саве нагласивши потребу за деминирањем десне обале ријеке. Набавком дизалице носивости 27 тона може се очекивати претовар око 140.000 тона на годишњем нивоу.
 
У току посјете су обишли и индустријску зону између насеља Брод и Брка, као и мањи туристички комплекс „ЕТНО АВЛИЈА“  у насељу Горњи Рахић коју је осмислио млади брачни пар Бербић.
 
Амбасадор је изразио жељу да обиђе дијелове Дистрикта који имају туристички потенцијал. У току скоро цјелодневне посјете обишао је насеље Рашљани, Градашчевића кулу у  Бијелој и Винарију Пајић у насељу Буквик.
 
Амбасадор Делмас је изразио оптимизам да ће се  Брчко дистрикт БиХ брзо развијати као регион европске класе, захвалио се на гостопримству и најавио нову посјету нашем граду.