Није успио ни други покушај довођења новог директора у “Орао” :: Semberija INFO ::

 

Није успио ни други покушај довођења новог директора у “Орао”


Радници “Орла” у два наврата, крајем новембра прошле године и ових дана у јануару спријечили су улазак у фабрику новом директору, Младену Савићу, кадру ДНС-а, јер како кажу, не желе некога за директора ко није ваздухопловне струке и  ко на ту функцију долази уз помоћ политичких одлука.



 Драган Лонтош, предсједник Синдикалне организације у “Орлу”, на новинарско питање, због чега радници не дозвољавају постављање новог директора у ово предузеће, каже: “Наши разлози су јасни као дан. Исуство других предузећа и фирми нам говори да такви потези и мјере нису донијели ништа добро, већ су донијеле само уништење и пропаст тих фирми. Нечија агонија је трајала дуже, нечија краће. Не можемо прихватити став да нам неко доводи за директора човјека који нема ни дана искуства у привреди. Ово је специфично предузеће. Ми у овој години славимо 80 година постојања, прошли смо сито и решето. Овдје постоје квалитетни кадрови и ми нисмо правили никакав проблем када су се раније дешавале кадровске промјене у “Орлу”, јер су долазили на функције искусни људи из ове фирме, људи који су знали шта и чиме се бави “Орао”. То су били људи који познају тржиште, познају купце и имају добре везе с нашом матицом. Свјесни смо чињенице да се овдје умјесто досадашњег директора Младена Стојановића не жели поставити неко због тога што је Стојановић лоше радио, што је нешто проневјерио, већ чисто због тога да се намири нечија политичка воља и политичка сујета”, каже Лонтош, истичући да неко, очигледно,  одмјерава снаге преко радничких леђа, жели задовољити своје политичке апетите да би 336 радника “Орла” сутра бринуло за своју егзистенцију.



 “Сматрамо да нам не треба смјена директора у години у којој смо одлично пословали и када смо остварили максимално добре приходе. Грански синдикат металске индустрије и рударства даје нам пуну подршку. Од Надзорног одбора очекујемо писмени одговор, јасно и прецизно – због чега смјењују директора Младена Стојановића? Било би људски и морално да саопште, уколико знају нешто више од нас. Ми смо фирма на здравим ногама, никоме ништа не дугујемо, редовно добијамо плате, држави се редовно исплаћују доприноси и друге обавезе. Не видимо потребу да се смјењује директор и да ми радници задовољавамо нечије политичке апетите и да учествујемо у закулисним радњама”, категоричан је Лонтош. Он каже да су се радници “Орла” прије тридесет година договорили да “зауставе политику на капијама “Орла” како би се радници професионално бавили својим пословима”.

 “Када изађемо изван капија “Орла” можемо се бавити политиком и припадати било каквој странци. Ми бранимо управу предузећа које има добре резултате, добру визију и добре пословне уговоре. Не видимо ниједан оправдан разлог за смјену актуелног директора Младена Стојановића”, категоричан је Драган Лонтош, предсједник Синдикалне организације “Орла”.



Саша Голубовић, инжењер у “Орлу”, запослен у Радној јединици “Ремонт”, каже да већ десет година ради као технолог на завршној монтажи мотора.

“ У “Орлу” ме задржала историја и прошлост овог предузећа и све оно што су радници преживјели током и након рата. Највише ме подстакло и подстиче то да овдје радим јесте ниво знања мајстора, радника и инжењера “Орла”. Они не крију своје знање, већ великодушно дијеле своје знање и радно искуство са млађим радницима и инжењерима. Овдје сам научио пуно више од онога што се може научити на било ком факултету. То ме и опредијелило да останем у овој фирми, да учим и да градим професионалну каријеру. Садашња управа предузећа одлично ради свој посао. Вјерујемо у визију садашње управе, у нове пројекте који су пред нама. Имамо уговоре који су у најави, имамо уговоре који се већ остварују. Можда је некоме трн у оку управо то што имамо нове уговоре и потпуно нови производ. До сада је “Орао” почивао на “viper” мотору, а сада се појављују и нови мотори, као “dash” мотор који смо успјели савладати. Испред нас је постављен нови циљ  - “orfeus” мотор, за који већ имамо потписан уговор. Можда је управо то постало трн у оку некоме, јер, успјех се не прашта, како у политици, тако ни у бизнису”, каже Голубовић, истичући да “Орао” жели да напредује, да се усавршава и да са младим инжењерима и радницима постане још стабилније и јаче предузеће.



Славко Ковачевић, руководилац Радне јединице “Лабораторија”, каже да се након ремонта  у овој радној јединици мотори подвргавају десет пута већим оптерећењима, него што је то случај у екслопатацији и да након тога “Орао” може да иде свијетла образа према купцу.



“Након испитивања можемо гарантовати за квалитет наших радова на ремонту. У историји “Орла”, а ту сам већ 37 година, нисмо имали грешака у раду. Вјерујем у ово руководство, у ове раднике и у ове младе људе који раде с нама. Ми смо “Орао” у рату одбранили својим животима и у тој борби су двадесет и три радника “Орла” положили живот за Републику Српску. У одбрани овог  предузећа и Републике Српске рањено је седамдесет пет радника. Након Дејтонског споразума, уз натчовјечанске напоре, из ината, преселили смо у 1.200 камиона машине и опрему “Орла” у Бијељину. Овдје смо, буквално, дошли на ледину. Све смо направили властитим средствима. Моја животна жеља је да након одласка у пензију дођем што више пута, 30 октобра, на Дан “Орла” у фирму и да поздравим своје радне колеге и нове раднике “Орла”. То је мој мото и за то живим”, каже Славко Ковачевић.

(Семберија Инфо)