Супервизор за Брчко дистрикт БиХ поручио да Влада треба наставити овим темпом :: Semberija INFO ::

 

Супервизор за Брчко дистрикт БиХ поручио да Влада треба наставити овим темпом


Извор: Влада Брчко дистрикта БиХ

У оквиру посјете Брчко дистрикту БиХ амбасадор Краљевине Норвешке у БиХ изјавио да је Дистрикт примјер за цијелу БиХ: Супервизор за Брчко дистрикт БиХ поручио да Влада треба наставити овим темпом.

29.1.2024. Градоначелник Брчко дистрикта Босне и Херцеговине прим. др. Зијад Нишић, замјеник градоначелника др. Анто Домић и предсједник Скупштине Брчко дистрикта БиХ Синиша Милић одржали су састанак са супервизором за Брчко дистрикт Босне и Херцеговине Јонатханом Меннутијем, амбасадором Краљевине Норвешке у БиХ Њ.Е. Олавом Реинертсеном, његовом супругом и чланицом Одбора Пословног удружења Норвешка БиХ (НББА) Грy Реинертсен и њиховим сарадницима.

Градоначелник Нишић је казао је да се Краљевина Норвешке показала као велики пријатељ Босни и Херцеговини подсјећајући да је 1994. године изградила око три хиљаде објеката те да се 2004. године укључила у процес деминирања простора у БиХ.

„У вријеме великих поплава испоручена је велика помоћ у облику огрева, чамаца и пећи, а организовано је и неколико пројеката који су се тицали помирења у Брчко дистрикту БиХ“, казао је градоначелник Нишић.

Градоначелник Нишић је навео да се на састанку, између осталог, разговарало о сарадњи на трговинском, привредном и економском плану.

„Установили смо да Босна и Херцеговина и Брчко дистрикта БиХ могу бити коректни партнери у овој сарадњи, посебно када се ради о енергетској транзицији и дрвној и прерађивачкој индустрији. У почетку је Босна и Херцеговина била мјесто хуманитарне помоћи, а сада је економски сазрела да буде партнер у трговини и у свим другим областима“, поручио је градоначелник Нишић.

Он је додао да је ово једна од најзначајнијих посјета Дистрикту те најавио интензивирање сарадње.

Супервизор за Брчко дистрикт БиХ Јонатхан Меннути изразио је задовољство због прилике да амбасадору Реинерстену покаже потенцијале Брчко дистрикта БиХ.

„Потенцијал који има Брчко дистрикт БиХ заиста привлачи квалитетне међународне партнере. Ово показује да Влада Брчко дистрикта БиХ треба да настави овим темпом, као и да настави проводити даљње активности у области реформи. Мислим да нема потребе посебно наглашавати да и Дистрикт треба да испуни своје обавезе које има према инвеститорима и према међународним партнерима и да на тај начин покаже и прикаже себе као једног поузданог партнера. Ово је још важније, с обзиром на то да улазимо ускоро у предизборни период и сви напори који се сада буду подузимали дат ће резултате, како краткорочно, тако и дугорочно.”, истакао је супервизор за Брчко дистрикт БиХ Јонатхан Меннути.

Амбасадор Краљевине Норвешке у БиХ Њ.Е. Олав Реинертсен истакао је да Краљевина Норвешка и Босна и Херцеговина имају одличне пријатељске односе засноване на повјерењу и пријатељству, те да се то односи и на Дистрикт. Он је додао да је претходно одржан састанак и са представницима пословне заједнице те најавио да ће његова сљедећа посјета бити у друштву норвешких бизнисмена и инвеститора.

„Мислим да је оно што пословна заједница жели од реформи, то да се нова легислатива, посебно у подручју енергетике што прије усвоји, што подржавам“, казао је амбасадор Реинерстен.

Амбасадор је казао да се на данашњем састанку разговарало и о раду у администрацији и плановима за 2024. годину.

„Постигнути кораци у реформама и оно што се ради у Дистрикту може бити примјер за остатак Босне и Херцеговине. Ми овдје видимо заједницу мултиетничког карактера, заједницу коју желимо да видимо у цијелој Босни и Херцеговини“, казао је амбасадор.

Након састанка у Вијећници, положен је и вијенац на Споменик цивилним жртвама рата у Брчко дистрикту БиХ, након чега је посјећено и ЈП „Лука Брчко“. Директор ЈП “Лука Брчко” Перица Јосић истакао је да су средства за нову лучку дизалицу, носивости 27 тона, обезбијеђена средствима Европске банке за обнову и развој те да се овај пројекат налази у завршној фази.