Министар Ђокић: Вратићемо дуг Словенцима, Термоелектрана наставља рад :: Semberija INFO ::

 

Министар Ђокић: Вратићемо дуг Словенцима, Термоелектрана наставља рад


У управној згради ЗП “Рудник и Термоелектрана Угљевик” данас су потписана три уговора између Електропривреде Републике Српске, Електрогосподарства Словеније, Холдинга словенских електрана и РиТЕ “Угљевик” након окончања дугогодишњег  арбитражног спора са “Електрогосподарством” Словеније.

Потписивању уговора присуствовали су Петар Ђокић, министар енергетике и рударства у Влади Републике Српске, Лука Петровић, генерални директор “ЕлектропривредеСрпске”, Дико Цвијетиновић, в.д. директора РиТЕ “Угљевик” и представници словеначких компанија.



Петар Ђокић, министар енергетике и рударства Републике Српске  изјавио је да је наведеним уговорима и споразумима  дефинисано на који начин ће се извршити арбитражна одлука, након што је она постала правоснажна у арбитражи окончаној током 2023. године.

“Влада Републике Српске је заједно са матичним  и зависним предузећем одговорно приступила резимирању садржаја арбитражне одлуке . Обје стране су се сагласиле да се у наредном периоду изврши наша обавеза и да се реализује арбитражна одлука. Важно је истаћи да након овога не постоји било какав вид забринутости, када је у питању даље функционисање Рудника и Термеоелктране “Угљевик”. То нам је био најважнији циљ, да не угрозимо у будућности РиТЕ “Угљевик” и њено пословање. Извршење ове арбитражне одлуке укључује елементе солидарности. Наша је обавеза да се испоручује једна трећина електричне енергије, све док буде радила Термоелектрана, а извршићемо и финансијску обавезу враћања око 67 милиона еура”, истакао је министар Ђокић, подсјетивши да је спорни споразум са словеначком Електропривредом потписан још за вријеме постојања СФРЈ.

 Лука Петровић, генерални директор “Електропривреде Српске” изјавио је да постоје двије арбитражне одлуке, једна о испоруци једне трећине  електричне енергије произведене на прагу ТЕ “Угљевик”, по цијени која је могућа, док се друга одлука односи на отплату дуга који је пресуђен на износ од 67 милиона еура.

“ Ми смо потписали три споразума, један који се наслања на самоуправни споразум из 1989. године, а тиче се обавезе РиТЕ “Угљевик” да испоручује једну трећину електричне енергије  “Електрогосподарству” Словеније, односно Холдингу словенских електрана. Други споразум потписан је између Матичног предузећа “Електропривреда Српске” и “ЕГ” Словеније, односно ХСЕ, а тиче се имплементације споразума наше ћерке фирме и ХГС, у смислу реализације испоруке електричне енергије. Трећи уговор односи се на отплату главнице који терети РиТЕ “Угљевик” 67 милиона еура. Као већински власник, Матично предузеће је заинтересовано да овај систем одржи у функцији, тако да смо приступили рационализацији и оптимизацији свих планова. Схватили смо да из властитих средстава морамо да извршимо исплату те штете. Дуг ћемо исплатити у четрнаест полугодишњих рата, са каматном стопом од један одсто”, нагласио је Лука Петровић.

Дико Цвијетиновић, в.д. директора Рудника и ТЕ “Угљевик” изјавио је да је арбитражни спор трајао више од петнаест година, да је окончан значајан посао и да рад и опстанак Рудника и ТЕ “Угљевик” више неће бити упитан, након потписивања ових уговора, најавивши и друге облике сарадње са словеначким партнерима.
Генерални директор Холдинга ”Словенске електране” Томаж Штокељ  изразио је задовољство потписаним споразумима и чињеницом да ће након тридесет година кренути испорука електричне енергије према Словенији.

“Договорили смо плаћање главнице, обавезе која проистиче из арбитражне одлуке у висини 67 милиона еура, у складу са одлуком суда у Београду. Вјерујем да ћемо у наредним мјесецима ријешити и остала отворена питања и да ћемо градити пословну сарадњу”, изјавио је Штокељ.

(Семберија Инфо)