ЉУБИША СТАНИШИЋ, ПРВИ ЧОВЈЕК ОДЈЕЉЕЊА ЗА ДРУШТВЕНЕ ДЈЕЛАТНОСТИ ГРАДА БИЈЕЉИНА: Ускоро три нова права из области социјалне заштите? :: Semberija INFO ::

 

ЉУБИША СТАНИШИЋ, ПРВИ ЧОВЈЕК ОДЈЕЉЕЊА ЗА ДРУШТВЕНЕ ДЈЕЛАТНОСТИ ГРАДА БИЈЕЉИНА: Ускоро три нова права из области социјалне заштите?


Представници Одјељења за друштвене дјелатности Градске управе Града Бијељина током 2023. године одржали су низ састанака са представницима институција које су надлежне за провођење мјера социјалне заштите, као и са делегацијама заинтересованих невладиних организација.

Захваљујући тим разговорима дошло је до артикулације одређеног броја иницијатива неколико удружења са подручја Бијељине.
 
-Увели смо добру праксу да све одлуке које се тичу рјешавања проблема наших грађана доносимо слушајући потребе и приједлоге могућих рјешења, управо, од заинтересованих грађана и удружења. Прошле године смо одржали неколико састанака са представницима Центра за социјални рад, удружења „Другачији свијет“, „Бијељинска дјеца сунцокрети“, Коалиције „Колоси“ и још неколико удружења. Крајем године одржали смо јавну расправу на којој смо закључили да се у буџету града за 2024. годину обезбиједе средства за реализацију три нова права: „родитељ-његоватељ“, „персонални асистент“ и „деинституционализација особа са менталним потешкоћама“. Припремили смо одлуку о измјенама одлуке о проширеним правима из области социјалне заштите, која ће се наћи на сљедећој сједници градске Скупштине, и апелујем на све одборнике да подрже усвајање ове одлуке“, изјавио је за „Семберија инфо“ Љубиша Станишић, по овлаштењу градоначелника начелник Одјељења за друштвене дјелатности Градске управе Града Бијељина.

Сходно важећим правним прописима у Републици Српској, родитељи дјеце са посебним потребама имају право на новчану накнаду све док њихова дјеца не наврше 30 година. Тада, на свој тридесети рођендан они престају бити видљиви за наш правни систем. С обзиром да законодавац није регулисао ову област, Градска управа је, на основу захтјева родитеља припремила одлуку на основу које ће, ако буде усвојена, преузети обавезу исплаћивања новчане накнаде родитељима дјеце са посебним потребама и након 30-те године.
 
-Ово није изворна надлежност локалних власти. Овај проблем требало да ријеши Народна скупштина за цијелу Републику Српску. Међутим, док се то не деси ми ћемо за све оне којима је потребна посебна родитељска брига, а старији су од 30 година преузети обавезу плаћања ове накнаде. Наглашавам, сви они који су ову накнаду примали од Фонда за дјечију заштиту РС до своје 30 године могу поднијети захтјев и наставити остваривати своје право из буџета Града Бијељина. Такође, предвидјели смо да накнаду по основу права „родитељ-његоватељ“ коју могу остваривати и родитељи старији од 65 година“, рекао је Станишић за „Семберија инфо“.
 
Друго право о којем ће одлучивати градски одборници је институт „персонални асистент“. Ни овај сегмент социјалне заштите није примарна надлежност локалних власти, али је Градска управа одлучила да, у сарадњи са Центром за социјални рад и невладиним организацијама са подручја града Бијељина, финансијски подржи ову мјеру. Градска управа и Центар за социјални рад ће уредити правни и финансијски дио процеса, док ће невладине организације преузети обавезу избора и контроле рада особа које ће имати улогу персоналног асистента. Планирано је да се, након усвајања одлуке у градској Скупштини, донесу потребни правилници који ће детаљно прописати све сегменте ове мјере.
 
-Трећа мјера коју смо договорили јесте „деинституционализација особа са менталним потешкоћама“ или лакше „живот у заједници“. О чему се ради? Особе које су психички нестабилне, које имају неки вид онога што називамо „посебним потребама“, које не могу самостално обављати свакодневне обавезе, а које при томе нису за трајни смјештај у адекватним здравственим установама могу, сходно овој могућности, уз надзор живјети са још неколико сличних особа. Овакав смјештај је предвиђен и за особе које су отпуштене из установа за ментално лијечење и представљају добро рјешење за подршку постепеном интегрисању таквих особа у свакодневни живот. Упознали смо се са искуствима Удружења „Сумеро“ из Сарајева које већ дуги низ година, са успјехом, организују овакав вид смјештаја и бриге о особама са друштвене маргине. Ми смо већ потписали уговор са Црвеним крстом из Бијељине, чији ће људи бити у непосредном контакту са особама смјештеним у овим становима, помагати им, контролисати их, бити им на услузи. Искуства су показала да је ово оптималан начин на који локална заједница може помоћи својим суграђанима из ових категорија да живе уз што мање свакодневних потешкоћа“, појаснио је Љубиша Станишић, изразивши још једном наду да ће Скупштина града Бијељина, на својој сљедећој сједници, усвојити предметну одлуку како би Одјељење за друштвене дјелатности могло наставити даљи рад на примјени ове три мјере.                 
 
(Семберија инфо)