Осмомартовски дар мајкама погинулих бораца из Угљевика: СЛОБОДИ СВЕ ДАЛЕ! :: Semberija INFO ::

 

Осмомартовски дар мајкама погинулих бораца из Угљевика: СЛОБОДИ СВЕ ДАЛЕ!


Угљевички начелник Василије Перић, у пратњи предсједника овдашње Борачке организације Јована Маринковића, посјетио је, поводом Међународног дана жена, Наду Јанковић, мајку два сина, два пала борца Војске Републике Српске, Мирослава који је рођен 1968. године и двије године старијег Станимира.

Јанковићи су се борили јуначки на сарајевском ратишту. Били су младићи, „лијепи као две најљепше јабуке“, како каже мајка, који су одмах приступили Војсци Републике Српске.

-Кад сам чула да је други син тешко рањен, након што је један син већ погинуо, отишла сам одмах у болницу гдје је лежао и била код њега. Тада ми је рекао “Мајко ја ћу умријети, буди поносна дала си два војника за Републику Српску”. Туга ми је поцијепала срце, али не у њему и љубав и успомене на њих.Не што су моји, они су били делије каквих није било близу ни у новом ни у старом завичају-рекла је са сузама у очима Нада.



За 38 мајки погинулих бораца ВРС са подручја општине Угљевик, данас и сутра, у поводу Осмог марта  биће додијељено по 100 КМ а укупно 3.800 КМ из буџета општине Угљевик  предвиђено за Борачку организацију Угљевика.

Начелник Перић је рекао мајци, хероини рата и наших дана, да је свјестан да је њен бол „већи од Мајевице“, али да јој је срце као Монт Еверест, „јер, упркос свему, зна да је и она, као и њена чеда која је изњедрила и на најљепши начин васпитала, у себи носили најљепше људске особине.

-Драга мајко, знамо да утјехе нема, али знајте да, не само у дане празнике, већ сваког дана и сваког трена, и ја и сви ми смо ваша дјеца-рекао је Перић.

Нада је родила најбоља наша чеда,див јунаке, истакао је Перић, који су за сав српски род дали највише што може да се да а то су млади животи.

-Заједно ћемо чувати сјећања, славити и спомињати ваше и најбоље синове Републике Српске-нагласио је Перић.

Он је Угљевичанкама, честитајући  Међународни дан жена, обећао, да ће, све више и боље, у општини на чијем је Перић челу њихов  положај бити и значајнији и цијењенији.

-Драге даме, ви сте драгоцјено и знање и ум и оне које су изњедриле или ће изњедрити најбоље међу нама. И сваком треба да буде јасно да се овај свијет заснива на женама и да без њих од како је свијета и вијека нас не би било-наводи се у Перићевој честитки.

Јован Маринковић рекао је да је данас започела подјела новчаних осмомартовских поклона мајкама погинулих бораца те истакао да је то у Угљевику традиција за Дан жена.

-На овај начин показујемо да нису саме, да постоје они који су увијек са њима и да њихова жртва никада неће бити заборављена-рекао је Маринковић.

Предсједник Борачке организације Угљевика честитао је свим суграђанкама наступајући Дан жена са жељом да су здраве и уважене од стране свих.