ПРЕДСТАВЉЕНО ИДЕЈНО РЈЕШЕЊЕ ЗА ИЗГРАДЊУ ГРАДСКОГ ПАРКА УГЉЕВИКА :: Semberija INFO ::

 

ПРЕДСТАВЉЕНО ИДЕЈНО РЈЕШЕЊЕ ЗА ИЗГРАДЊУ ГРАДСКОГ ПАРКА УГЉЕВИКА


У општини Угљевик данас је презентовано идејно рјешење за изградњу градског парка, који је урадило предузеће за пројектовање, посредовање и услуге "Геопут" из Бањалуке.

Начелник општине Угљевик Василије Перић рекао је да ће парк бити изграђен на простору између Храма Свете Петке Параскеве и Центра за културу "Филип Вишњић", а за шта ће из локалног буџета бити издвојено више од 250.000 КМ.



"Парк ће имати лијепе садржаје, посебно јер ће се у њему налазити модерно дјечије игралиште и спомен-чесма. На овом простору биће изграђен и споменик краљу Александру Карађорђевићу Ујединитељу, који је до Другог свјетског рата био у Старом Угљевику", рекао је Перић новинарима.

Перић је оцијенио да ће на овај начин бити побољшан изглед градског дијела Угљевика, а све с циљем унапређења живота грађана.



Према пројекту, површина парка обухвата 6.800 метара квадратних. Димензије централног трга у парку биће 17 пута 13,5 метара.

Укупна површина поплочавања износиће 1.450 метара квадратних, док ће површина зеленила обухватити 4.500 метара квадратних.

Пројектом је предвиђена садња листопадног дрвета јаворолисни платан, црвенолисна шљива, а од цвијећа пламенац и ружа ренесанса.

Главни пројектант Александар Радованац рекао је новинарима да је ријеч о класичном градском парку који ће по пројекту бити поплочан имитацијом калдрме од бетонских плоча сиве боје.

"Ширина стаза унутар парка је 2,5 метра. У централном тргу налазиће се спомен-чесма, док је у сјеверном дијелу парка предвиђена изградња дјечијег игралишта са справама и подлогом од гуме. Уз парк је предвиђен мобилијар, около парка биће садња дрвореда", објаснио је Радованац.

Општина Угљевик