ЛОПАРЕ - ЗДРАВА СРЕДИНА - ШАНСА ЗА РАЗВОЈ ОПШТИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ЛОПАРЕ - ЗДРАВА СРЕДИНА - ШАНСА ЗА РАЗВОЈ ОПШТИНЕ


На подручју општине Лопаре нема појачаног радиоактивног зрачења што је био један од услова који страни инвеститори траже како би започели бизнис у овој мајевичкој општини.

На захтјев општине Лопаре, ово је потврдио Институт за јавно здравство Републике Српске и Републички центар за заштиту од зрачења.



Начелник општине Лопаре Радо Савић рекао је да је овај крај здрава животна средина, што представља развојну шансу мајевичког краја у производњи здраве хране и развоју туризма, али и других грана привреде.

Савић је подсјетио да су постојале спекулације да је зрачење на подручју Лопара појачано још од осамдесетих година, али и због НАТО бомбардовања рејона Столице у току одбрамбено-отаџбинског рата.

"Овим испитивањем смо рашчистили ситуацију. Констатовано је да у Лопарама имамо потпуно здраву средину, без штетних утицаја", прецизирао је Савић.

Начелник Лопара је истакао да је мјерење било потребно и због најављеног пројекта изградње мини фабрике тврдог сира у Јабланици код Лопара.

"Истовремено на Бусији код Лопара намјеравамо реализовати регионални пројекат изградње Спортско-рекреативног комплекса", навео је Савић.

Током октобра проведена су мјерења на три локације у општини, при чему су узети узорци воде и ваздуха. На основу извршених мјерења закључено је да нема повећаног зрачења.