Успјешан пројекат Пољопривредне школе: Ђаци производе сир и пецива, у плану проширење :: Semberija INFO ::

 

Успјешан пројекат Пољопривредне школе: Ђаци производе сир и пецива, у плану проширење


Пољопривредна школа у Бијељини добила је у школској 2017/2018. години опрему за извођење практичне наставе за смјерове пекар и прехрамбени техничар, а ученици и професори веома брзо су успјели да покрену организовану производњу и сада испоручују кифле за једну пекару, а имају купце и за меке сиреве.
 
Професор практичне наставе Споменка Домуз каже да је до прошле године у учионици могла само да објашњава Закон о заштити на раду или о хигијенској заштити радника, али да је практична настава била немогућа.
 
,,Ја водим радионицу за производњу сира и њено формирање је омогућило да дјецу подијелимо у више група, да сваки ученик може да прође сваку радну операцију и да буде сигуран да може да направи одређени производ. Дјеци је занимљиво, стичу самопоуздање јер виде резултат свог рада, а ми смо сигурни да спремамо добре раднике за тржиште'', каже Домуз.
 
Она је истакла да у оквиру Пољопривредне школе постоји фарма на којој ученици других смјерова обављају праксу, те се млијеко са ове фарме просљеђује директно за производњу сира. Осим тога, са пекаром која се налази у школском дворишту, у којој ђаци купују ужину, договорено је да откупљује кифле произведене на практичној настави.
 
,,За пекару припремамо кифле, док у сирарској производњи добијамо неколико врста сирева. То су меки сиреви са краћим роком трајања, али у оквиру пројекта добили смо и двије коморе за зрење, па крајем мјесеца очекујемо прве полутврде и тврде сиреве'', нагласила је Домуз.
 
Она је рекла да су се у школи дуго борили за добијање опреме за пекаре и прехрамбене техничаре, али да су обилазили и друге школе у Босни и Херцеговини, како би усвојили искуства. Пољопривредне школе у Приједору и Бањалуци успијевају да остваре и профит, те имају сопствене жиро-рачуне.
 
,,Школе у Приједору и Бањалуци које смо посјетили дуго се баве практичном наставом и оне су се временом избориле за добијање рачуна на које им лијежу средства од пласмана производа, што је и наш дугорочни циљ. Та средства можемо касније употријебити за унапређење радионица, за набавку нових уређаја, сировина и репроматеријала, а новац који преостане искористили бисмо за дјечије и стручне екскурзије, посјету радним организацијама и друго'', истакла је Домуз.
 
Лука Ђуркић, ученик првог разреда Пољопривредне школе, смјер Пекар, каже да се његова породица бави производњом пецива, али да је тек на пракси у школи схватио да није ријеч о компликованом послу.
 
,,На практичној настави у школи научио сам много тога о пекарству. Сада ми је јасан цијели процес, од припреме тијеста, преко ферментације, до паковања и транспорта'',  нагласио је Ђуркић.
 
Бијељински ученици Пољопривредне школе и њихови професори наставиће да се труде да сир и пецива доспију до што већег броја купаца, а у плану им је да покушају да конзервишу поврће које други ђаци производе на огледним површинама.
 
Пољопривредна школа у Бијељини добила је опрему за извођење практичне наставе за пекаре и прехрамбене техничаре посредством програма ,,Прилика плус'', а вриједност опреме је 85.000 КМ. Пројекат спроводи Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, а финансира Влада Швајцарске.
 
А.Љ.