ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА ЗАДОВОЉАВАЈУЋА :: Semberija INFO ::

 

ШТАБ ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ: ЕПИДЕМИОЛОШКА СИТУАЦИЈА ЗАДОВОЉАВАЈУЋА


Штаб за ванредне ситуације одржао је 11. маја, 43. сједницу, уз констатацију да је епидемиолошка ситуација задовољавајућа. На подручју Бијељине до сада је било 13 особа позитивних на вирус корона, 10 се опоравило,  двије особе су преминуле, а једно лице које је позитивно на вирус корона, налази се у Дому ученика. Болнички карантин је празан, у болничкој изолацији имамо 13 особа, у кућној изолацији седам. У карантину у ОШ „Вук Караџић“ се налазе 43 особе, под стручним надзором је 341 особа, а на Рачи се налази још једно лице.

-Захвални смо нашим грађанима који су показали да су дисциплиновани, што је најважније за стабилност епидемиолошке ситуације. Вјерујемо да ће се савјети струке поштовати и даље, јер је вирус и даље присутан у заједници“, рекао је градоначелник Мићо Мићић. Он је истакао да је поред здравствених установа, Градска управа чинила све у својој надлежности да се спријечи ширење епидемије.

-Предузеће „Еко заштита“ извршила је дезинфекцију у 300 објеката, „ Водовод и канализација“ је два пута извршио дезинфенкцију у 272 ЗЕВ-а, „Комуналац“ је четири пута извршио прање и дезинфекцију улица на подручју цијелог града. Све ово је допринијело стабилности епидемиолошке ситуације. Одсјек за цивилну заштиту је до сада подијелио 31. 620 маски, плус 7. 000 од Црвеног крста. Поред тога, обезбиједили смо и 3. 330 заштитних одијела за установе којима је то требало, као и нашим здравственим установама и  6.120 пари заштитиних рукавица. Дјечијим вртићима смо уручили средства за дезинфекцију која смо добили од Амбасаде Америке. У оквиру социјалног програма смо подијелили више од 2. 000 пакета, компанија Михајловић је донирала 500, ми смо купили 650 а добили смо и од других донатора као што су Каритас, Америчка Амбасада, а и Центар за социјални рад је подијелио око 500 пакета“, појаснио је Мићић. Он је истакао да је Комунална полиција извршила 2. 228 контрола лица у самоизолација, од којих  веома мали број лица није поштовао мјере.

-Поштујемо све одлуке Републичког штаба и самим тим и одлуку о почетку рада угоститељских објеката уз поштовање прописаних мјера. Полицијски час је и даље на снази до 22 часа и не смије се кршити. Уколико ситуација остане непримијењена, односно стабилна епидемиолошка ситуација, моћи ће се размишљати о укидању карантина. Још увијек је веома компликован прелазак границе, јер је још увијек на снази наредба да се мора приовести 14 дана у карантину. Наш штаб изузима из одлуке труднице са високом трудноћом и жене са малом дјецом, а сви остали морају поштовати одлуку.  Уколико буде другачијих одлука на републичком нивоу, ми ћемо их поштовати и одмах примијенити“, рекао је Мићић. На питање, шта са тестирањем студената који студирају у Србији, градоначелник Мићић је рекао да очекују да се током дана очитује Републички штаб.

-Очекујемо упутство Републичког штаба, а очекујемо да цијена буде прихватљива. Град је спреман да, као и претходних година, буде финансијски уз наше студенте“, поручио је Мићић.