Просјачење на бијељинским улицама: Бебе и малу дјецу излажу минусима :: Semberija INFO ::

 

Просјачење на бијељинским улицама: Бебе и малу дјецу излажу минусима


Ових дана, када температуре падају по неколико ступњева Целзијусевих испод нуле, на неколико локација у Бијељини могу се видјети, углавном, млађи људи ромске националности, који пружају руку за милостињу. Проблем је и у томе што младе жене у крилу обично држе бебе и излажу их екстремно ниским дневним температурама.

Драган Јоковић, предсједник Удружења за образовање Рома „Отахарин“, каже да постоји протокол о сарадњи грађана, полиције и Центра за социјални рад, али се он, углавном, никада до краја не испоштује.
„Грађани би требало да пријављују полицији такве случајеве. У Бијељини немамо прихватну станицу за прихват особа које учествују у просјачењу. Имамо у Удружењу „Отахарин“ Дневни центар за прихват дјеце и свакодневно  њих десеторо до петнаесторо борави у просторијама Дневног центра. Ту се за њих организују бројне активности, савладавање школског градива, а могу се и угријати и добити топли оброк. Нажалост, већ у поподневним сатима та дјеца се придружују својим родитељима и учествују у просјачењу. Понекад нам се чини да је проблем нерјешив, јер увијек нека карика у том ланцу закаже“, каже Јоковић, истичући да се у оваквим ситуацијама највише очекује од полиције која би требало да, уз сарадњу са Центром за социјални рад, евидентира такве особе и предузме адекватне мјере. 

Љ.Љ.