У ПОТРАШИ СЛУЖЕН ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА НА БАЊ БРДУ :: Semberija INFO ::

 

У ПОТРАШИ СЛУЖЕН ПАРАСТОС ПОГИНУЛИМ БОРЦИМА НА БАЊ БРДУ


Поводом обиљежавања дана сјећања битке за Бањ брдо, на Мајевици, у цркви Светог Марка у селу Потраш је служен парастос за 33 погинула борца, који су своје животе положили бранећи Републику Српску.

Према ријечима пуковника Јовице Марковића, начелника штаба 2. мајевичке бригаде битка на Бањ брду која се десила 21. априла 1993. године је једна од осудних битака која се водила на мајевичком ратишту током Одбрамбено-отаџбинског рата у зони одговорности наведене бригаде.

„Непријатељ је у почетном периоду битке спровео тактичко изненађење гдје напао команду 1. пјешадијског батаљона, позадински вод, вод минобацача 82 милиметра и предњи крај 1.и 2. пјешадијске чете. Од исхода те битке је зависио опстанак нашег народа на Мајевици“, рекао је Марковић.

Он је навео да су борбе вођене од 5 часова изјутра до 18 часова и захваљујући садејству са осталим снагама 1. мајевичке, 1. семберске и 3. мајевичке бригаде и сарадњи са општинским органима власти Лопара и Угљевика сви положаји су истог дана враћени уз ненадокнадиве губитке од 33 погинула, 10 заробљених и 32 лакше и теже рањена борца Војске Републике Српске.

Предсједник Завичајног удружења Тузлака Миленко Мићановић, дијете погинулог борца 2, мајевичке бригаде, је навео да се сваке године обиљежава дан сјећања битке за Бањ брдо, те да се по први пут у селу Потраш одржава парастос, уз жељу да то постане традиција,

„Сваке године овај дан се обиљежава на гробљу у Пучилама, гдје је изграђен споменик са уписана 33 имена погинулих бораца. Данас су положени вијенци и одржан помен“, навео је Мићановић.

Он је рекао да ће у 18 часова, истим поводом, бити одржана тематска академија у којој учествују дјеца погинулих бораца.

Начелник општине Лопаре Радо Савић је казао да је добро то што је Потраш уврштена у програм обљежавање везаних за 21. април 1993. године.

„Важно је да се никад не забораве они који су своје животе дали за нашу отаџбину“, поручио је Савић.