Кандидати под посебним режимом на “Фејсбуку”: Дајте све податке па можете у кампању :: Semberija INFO ::

 

Кандидати под посебним режимом на “Фејсбуку”: Дајте све податке па можете у кампању


БАЊАЛУКА - Поједини кандидати на предстојећим изборима који на друштвеним мрежама настоје да придобију што више гласача на своју страну, већ првих дана кампање нашли су се у проблему јер им “Фејсбук” одбија објаву плаћених текстова.

Изборна кампања се одавно преселила на друштвене мреже, а “Фејсбук” је увео строга правила за БиХ, па они који нису верификовали своје профиле не могу објављивати плаћене огласе. Као разлог одбијања наведено је да оглас има политички карактер и да је неопходно да ти профили буду верификовани.

Предсједник Младих социјалдемократа Денис Шулић рекао је да је још током љета обавијештен да је “Фејсбук” сврстао БиХ међу 20 земаља у свијету са посебним режимом оглашавања политичких странака.

- Због тога је тражена одређена верификација профила политичких странака и самих политичара. За то је потребно “Фејсбуку” доставити личне податке, активности које спроводимо али и и са­м план кампање - рекао је “Гласу Српске” Шулић.

Нагласио је да “Фејсбук” користи за промоцију активности те да је верификовао свој профил на тој друштвеној мрежи.  

- Планирао сам спонзорисање појединих активности у предизборној кампањи, односно промоцију рада у претходне четири године, али и онога за шта ћу се залагати у идуће четири. Доставио сам им све тражене податке, од броја телефона, личне карте, до тога ко сам и шта, које функције тренутно обављам те прослиједио интернет линкове који то потврђују - рекао је Шулић који је кандидат за посланика у Народној скупштини РС. Нагласио је да је на крају добио верификациони код од “Фејсбука” те на овај начин заштитио додатно профил на друштвеној мрежи.

У Уједињеној Српској истичу да је верификован профил те странке на “Фејсбуку” али и њеног предсједника Ненада Стевандића.

- На тим профилима немамо никаквих проблема по питању објаве плаћених огласа, док су нам се поједини кандидати жалили да не могу исте објављивати - казали су у тој странци.

Предсједник ДНС-а Ненад Нешић навео је да је његов “Фејсбук” профил верификован те да због тога нема проблема са објавом плаћених огласа.

- Стојим именом и презименом иза свога профила. Сви моји подаци су им на располагању, а остали нека докажу ко су и шта  - рекао је Нешић.

И у осталим политичким странкама у Српској наводе да верификовани профили немају проблема са објавом плаћених текстова, док им се свакодневно жале они који нису то урадили па им “Фејсбук” не прихвата објаву плаћених огласа.

Стручњаци

Стручњаци за друштвене мреже наводе да је “Фејсбук” почео уводити ре­д у оглашавање широм свијета те да је и БиХ дошла на ред.  

- Раније су сви могли направити лажни профил и поставити лажну информацију и огласити је милионима корисника “Фејсбука”. Сада то више није могуће, јер нико те информације неће приказивати преко профила са својим именом и презименом - наводе стручњаци и додају да би ова промјена могла довести до поштенијих кампања на друштвеној мрежи.


Глас Српске