МИЛЕНКО ЗУПУР – ДОМАЋИН И ПРИВРЕДНИК: Увијек корак испред других :: Semberija INFO ::

 

МИЛЕНКО ЗУПУР – ДОМАЋИН И ПРИВРЕДНИК: Увијек корак испред других


Након ратних година и напуштања родног Илијаша, породица Зупур скрасила се у семберским Дворовима. Све што се данас може видјети - ресторани, фарме, месаре, свадбени салони, бијело море шатора, око двије стотине радника који носе лого Глобуса – све то је прије 25 година била само идеја у глави Миленка Зупура.

Од 1997. године и отварања првог, скромног угоститељског објекта, Миленко Зупур је из године у годину непрестано, квалитетом и квантитетом повећавао свој посао. Отворио је, 1998. године ресторан „Глобус“ у Дворовима, убрзо затим почео посао организације свечаних догађаја, увео услугу кетеринга, ударио камен темељац месној индустрији (најприје клаоница и прерада меса за потребе расторана, а затим и узгој стоке на властитим фармама), усавршио посао организације разних славља, корпоративних догађаја и сличних окупљања (на простору БиХ, Србије, Црне Горе и Хрватске), отворио свадбене салоне у Дворовима, па све до отварања круне његовог угоститељског рада, ресторана „Пет језера“.



- Моја природа је таква да ме је непрестано тјерала да за своју породицу увијек обезбиједим најбоље. Са друге стране, посао којим се бавим је такав да не толерише пасивност. Угоститељство, онако како сам га ја схватио подразумијева стални рад, стална побољшавања и иновације. Увијек нудити нешто ново и увијек бити корак испред осталих, то је рецепт успјеха у овој дјелатности“, изјавио је Миленко Зупур за портал „Семберија инфо“. 

„Семберска индустрија меса“ формирана је како би ресторани који дјелују под кровом Глобуса увијек имали свјеже, домаће месо на свом менију. На фармама „Семберске индустрије меса“ узгајају се крмаче, прасад, овце и бикови. Поред тога, сарађују са више од 200 коопераната из цијеле Семберије. Мото „Семберске индустрије меса“ гласи „ДОМАЋЕ – ДОБРО – СЕМБЕРСКО“.

Густ распоред пословних обавеза није спријечио Миленка Зупура да активно учествује у раду Црквене општине Дворови. Свих ових година стоји на располагању и подржава бројне културне, спортске и еколошке манифестације на простору Бијељине, али и шире. Како би очували сјећање на завичај и родни крај, са пријатељима из Илијаша основао је Удружење грађана „Пријатељи Илијаша“ у оквиру којег, поред дружења и чувања родбинских и пријатељских веза организују и бројне акције помоћи својим социјално угроженим земљацима. 
 

 
                
ЧЕКАЈУ НАС НОВИ ПРОЈЕКТИ

Под кишобраном Глобуса ускоро почиње пројекат брендирања семберске кухиње. План је да се на кулинарској мапи Балкана и Европе позиционира неколико старих, традиционалних рецепата специфичних управо за семберски крај.
-Желимо да Семберију учинимо препознатљивом по ономе у чему смо најбољи. Желимо да изградимо свијест код људи који долазе у Семберију да овдје, и само овдје на цијелом свијету, у било ком ресторану у граду могу појести нешто лијепо, квалитетно, домаће, што су људи у Семберији јели годинама и вијековима уназад. Свјесни смо да се ради о дугорочном процесу али ће, када се све заврши користи за Бијељину и Семберију бити огромне“, рекао је Миленко Зупур.


Семберија инфо