НА АУКЦИЈИ НАЈВЕЋИ БИЈЕЛИ ДИЈАМАНТ ПРОНАЂЕН ДО САДА :: Semberija INFO ::

 

НА АУКЦИЈИ НАЈВЕЋИ БИЈЕЛИ ДИЈАМАНТ ПРОНАЂЕН ДО САДА


Foto
До сада највећи пронађени бијели дијамант биће понуђен идуће недјеље на продају у Швајцарској, у склопу понуде аукцијске куће Кристи, преноси Ројтерс.
 
Очекује се да ће "Стијена" (Тхе Роцк), бијели дијамант од 228,31 карата, отприлике величине лоптице за голф, достићи цијену до 30 милиона долара на аукцији у Женеви, саопштили су из Кристија, а преноси британска агенција.
 
Дијамант је пронађен и полиран у Јужној Африци прије више од 20 година и највећи је драгуљ бјеличасте боје крушколиког изгледа, саопштила је аукцијска кућа.
 
"Често се таквом великом камењу жртвује дио облика како би задржали тежину. Ово је, међутим, савршено симетрична форма у облику крушке и један од најрјеђих драгуља који је икада продат на аукцији", рекао је за Ројтерс Макс Фосет, шеф Кристијевог одјељења накита у Женеви.
 
Кристи ће овом приликом такође понудити жути камен, јастучастог облика од 205,07 карата под називом "Дијамант Црвеног крста", с обзиром да ће један дио прихода од његове продаје отићи Међународном комитету Црвеног крста (МКЦК) чије је сједиште у Женеви, наводи Ројтерс.

(Независне – Танјуг)