Да се ријешите биљних ваши :: Semberija INFO ::

 

Да се ријешите биљних ваши


Изнијели сте биљке на терасу, засадили их у баште, уживају на сунцу или у хладу, водите рачуна о њима и онда примијетите да су их напале биљне ваши – инсекти који су у стању да униште ваше лијепе биљке за пар дана. Не брините, постоје разни природни и домаћи препарати као што је прашак за пециво против биљних ваши, као и многи други.
 
1. Прашак за пециво
Ствар је у томе што прашак за пециво је алкалан, а ваши долазе на киселу средину. Промјеном ПХ вриједности земљишта и биљке стварате неповољно подручје за ваши и оне ће побјећи или угинути.
Ево како се овај домаћи препрарат из кухиње користи за њихово сузбијање. Помијешајте једну кашику прашка за пециво, са једном трећином шоље сунцокретовог уља. Издвојите двије кашике ове мјешавине са једном шољом воде. Ову воду додајте у прскалицу којом орошавате цвијеће.

2. Сода бикарбона ће бити једнако дјелотворна кад су у питању ове штеточине, као и прашак за пециво.

3. Сирће успјешно убија штеточине.
Ево шта је потребно да урадите како бисте се отарасили ових штеточина, а који дјелује једнако добро као прашак за пециво против биљних ваши. Сирће и вода су у сразмјери 1:10, дакле, на једну кашику сирћета ће вам бити потребно 10 кашика воде.

Упозорење: Када припремате ову мјешавину обавезно сирће додајте у воду, никако обрнуто, јер то може изазвати хемијску реакцију која је опасна по здравље.