Догодило се на данашњи датум – 26. фебруар :: Semberija INFO ::

 

Догодило се на данашњи датум – 26. фебруар


1531. године – У земљотресу у Португалији погинуло је неколико десетина хиљада људи, порушен је велики део престонице Лисабона и неколико других градова.

1777. године – Рођен је српски војвода и дипломата прота Матеја Ненадовић, који је са стрицем Јаковом покренуо Први српски устанак у ваљевској и шабачкој нахији. Преговарао је с Турцима и Русијом и тиме успоставио прве дипломатске контакте устаника са страним државама. Био је председник Правитељствујушћег совјета прве српске владе. Његови “Мемоари”, поред књижевне вредности, представљају драгоцен документ времена.

1815. године – Наполеон Бонапарта побегао је из заточениссштва на острву Елба и уз помоћ групе следбеника повратио власт у Француској. Његова друга владавина, названа “сто дана”, окончана је у јуну након војног пораза код Ватерлоа.

1852. године – Британски војни транспортни брод “Биркенхед” потонуо је у заливу Симон уз обалу Јужне Африке, а живот је изгубило 485 људи.

1885. године – Представници 15 земаља на конгресу у Берлину (Афричка конференција), који је организовао немачки канцелар Ото фон Бизмарк, договорили су се о подели централне и источне Африке.

1901. године – Вође Боксерског устанка у Кини Чи Хсуи и Хсу Ченг Јуу јавно су погубљени одсецањем главе.

1909. године – Турска је признала аустроугарску анексију Босне и Херцеговине.

1915. године – Немци су у Првом светском рату, у борби против Француза код Маланкура, први пут у историји ратовања употребили бацаче пламена.

1916. године – Немци су у Првом светском рату потопили француски теретни брод “Прованса ИИ”. Погинуло је 930 људи.

1935. године – Шкотски физичар Роберт Вотсон Ват демонстрирао је први комплетан и практично употребљив радар.

1936. године – Адолф Хитлер је у Немачкој отворио прву фабрику за производњу “народног возила” (фолксваген).

1952. године – Британски премијер Винстон Черчил саопштио је да је Велика Британија произвела атомску бомбу и да ће је испробати у Аустралији.

1960. године – Умро је српски лингвиста Александар Белић, професор Београдског универзитета, председник Српске краљевске академије, односно Српске академије наука и уметности, од 1937. до 1960. године и члан свих словенских академија. Оснивач је српске модерне дијалектологије и један од твораца научне синтаксе.

1980. године – Египат и Израел су успоставили дипломатске односе, чиме је окончано 30-годишње ратно стање између две земље.

1986. године – Совјетски Савез лансирао је у земљину орбиту први блок свемирске станице “Мир”, која је након 15 година уништена сагоревањем, а несагорели делови пали су у Тихи океан (23. марта 2001. године).

1990. године – Под вођством Виолете Бариос де Чаморо, удружена листа 14 опозиционих партија Никарагве добила је изборе победивши сандинисте председника Данијела Ортеге.

1993. године – У снажној експлозији коју су у Светски трговачки центар у Њујорку подметнули арапски исламски терористи погинуло је шест, а повређено око 1.000 људи. Осам година касније 11. септембра обе куле Центра срушене су у самоубилачком нападу са отетим путничким авионима. У том нападу погинуло је око 3.000 људи.

1995. године – После губитка око милијарду долара које је на берзи у Сингапуру изазвао дилер Ник Лисон, банкротирала је лондонска банка “Беринг”, једна од најстаријих и најугледнијих британских банака.

2001. године – Умро је Драгослав Аврамовић, бивши гувернер Народне банке Југославије, аутор програма економске стабилизације 1994. године којим је сузбио хиперинфлацију у СР Југославији.

2001. године – Скупштина СР Југославије укинула је указ о одузимању држављанства династији Карађорђевић који је 1947. године донела тадашња комунистичка влада.

2002. године – Скупштина Србије усвојила је измене Кривичног закона којима је укинута смртна казна.

2004. године – У авионској несрећи код Мостара (БиХ) погинуо је председник Македоније Борис Трајковски и чланови делегације који су са њим путовали на међународну конференцију о инвестирању у БиХ.

2009. године – Хашки трибунал ослободио је бившег председника Србије Милана Милутиновића оптужби за злочине над Албанцима на Косову 1999. године.

2012. године – Ерланд Јозефсон, омиљени глумац славног шведског редитеља Ингмара Бергмана умро је у 89. години. Играо је у Бергмановим филмовима “Призори из брачног живота”, “Крици и шапутања”, “Јесења соната”, “Фани и Александар” “Сарабанд” и филмовима Андреја Тарковског “Носталгија” и “Жртва”.

2014. године – Један од највећих шпанских музичара 20. века и најоригиналнијих уметника фламенко музике, гитариста Пако де Лусија (Франсиско Санчез) преминуо је у Мексику у 67. години. Објавио је више десетина албума и сарађивао са најчувенијим светским музичарима (Чик Кориа, Џон Меклафлин, Лери Коријел, Ал Ди Меала, Брајан Адамс). Прославила га је композиција „Ентре дос агуас“ (1973), а право међународно признање стекао је албумом „Фридаy нигхт ин Сан Францисцо“ (1981.)


Едукација