Tри шољице кафе дневно оштетиће бубреге :: Semberija INFO ::

 

Tри шољице кафе дневно оштетиће бубреге


Када попијете шољицу кафе, главно питање је кад ће вам се разбистрити у глави. Али, осим тога, налет кофеина могли бисте доживети низ изненађујућих нежељених ефеката ако пијете кафу сваки дан. 

У ствари, нова студија је открила да испијање три или више шољица кафе дневно може оштетити бубреге. 

Студија, која је недавно објављена испитивала је 1.180 одраслих особа између 18 и 45 година. Испитивање је трајало 16 година, сваки од учесника је прегледан током праћења, а док су гледали резултате, прво су приметили да је варијанта гена ЦИП1А2 рс762551 присутна код око половине учесника, што значи да њихово тело не метаболише кофеин тако брзо. Такође су открили да су они који спорије метаболишу кофеин имали 2,7 пута већу вероватноћу да ће завршити са дисфункцијом бубрега ако пију три шољице кафе или више сваки дан.

„Ово имплицира да кофеин може да оштетити бубреге”, рекла је др Сара Махдави, водећи аутор студије, преноси Eat this dont that наводећи да исхрана треба да буде индивидуализована за сваку особу. 

Она наводи да студија не указује да људи треба да престану да пију кафу, већ да то сведу на меру од једне, две шољице. Да ли то значи да сте сигурни од потенцијално штетних ефеката кафе на бубреге ако пијете мање од три шољице сваког дана? 

„Постојала је крива у облику слова У за конзумацију кофеина. Они који конзумирају шољицу дневно су видели предности укључујући заштиту од крвног притиска, док су они који конзумирају три и више шољице дневно такође видели предности. Дакле, на крају крајева, то заиста зависи од појединца. Кафа садржи антиоксиданте и микронутријенте као што је калијум, који могу бити од помоћи за заштиту функције бубрега, као и за одржавање доброг крвног притиска”, каже махдави и напомиње да је „преглед из 2020. показао да је кафа корисна у заштити бубрега”.


​Политика