Кад купујете рибу, гледајте јој очи! :: Semberija INFO ::

 

Кад купујете рибу, гледајте јој очи!


За православне вјернике почео је вишенедјељни Васкршњи пост, који ће трајати до 15. априла. Сматра се да је ово најстрожији пост, јер се претежно пости на води.
 
Међутим, многи током поста конзумирају рибу, чија цијена је прилично висока. Дешава се, да и упркос високој цијени, при куповини не добијете свјежу рибу, нарочито ако је ријеч о залеђеној риби. Дакле, јако је важно да, када купујете рибу у рибарници, изаберете свјеже комаде, али многи не знају која то постићи.
 
-Ако желите свјежу рибу, морате да обратите пажњу како изгледају очи код рибе. Ако цакле, то значи да је свјежа риба, ако додирнете рибу, тонус тијела, тачније удубљења приликом додира треба да се одмах врате у почетну позицију. Не смије да се осјећа непријатан мирис, већ мирис на воду. Када је у питању залеђена риба, треба да погледамо декларацију, колико је дуго у залеђеном стању. Није добро да буде дуже од шест мјесеци’’, савјетује професор рибарства са Пољопривредног факултета из Београда, др Зоран Марковић.
 
Када је ријеч о куповини у рибарницима, како је истакао професор Марковић, ми се обично одлучујемо на слатководну и хладноводну рибу. Када је слатководна риба у питању, то су шаран, сом, смуђ, бијели амур, а када говоримо о хладноводним врстама углавном је то калифорнијска пастрмка. Од увозних риба оно што доминира у понуди је, прије свега, ослић, пангазијус и ситне рибе, попут бранцина и ораде.

У Семберији и окружењу најчешће се купују шаран, пастрмка, ослић, а од морских риба скуша.