Револуционарни лек против гојазности: Нова инјекција за мршављење доноси тектонске промене :: Semberija INFO ::

 

Револуционарни лек против гојазности: Нова инјекција за мршављење доноси тектонске промене


Инјекција за мршављење која је доживела велику популарност у САД-у одобрена је за коришћење и у Великој Британији. Национални институт за здравље и негу закључио је да је семаглутид, који се продаје под називом Wеговy, сигуран, учинковит и приступачан. Лек делује тако да изазива осећај ситости, па они који га користе имају мању потребу за храном.

Институт је на темељу клиничких испитивања закључио да би семаглутид могао да помогне људима у смањењу тежине за више од 10%, али само ако се примјењује уз промене у исхрани и вежбање. Биће га могуће преписати особама са барем једним здравственим проблемом који је повезан с прекомерном телесном масом, као и онима који имају изразито висок индекс телесне масе (БМИ), чак изнад 40.

Они којима је БМИ нешто нижи, али и даље спадају у гојазне особе (на таблици између 30 и 39,99) такође ће моћи да добију лек ако имају здравствени проблем који је последица гојазности, попут у инсулинске резистенције, дијабетеса типа 2, високог крвног притиска, болести срца или опструктивне апнеје у сну. Лек за смањење апетита могао би означити 'нову еру' у лечењу гојазности.

​Инјекције Wеговyја, које ће се узимати једном недељно, мораће да препише лекар, а појединац ће лек моћи да узима највише две године.

Састојак семаглутид се налази и у леку за дијабетес Оземпиц, због чега су људи почели да га користе као лек за мршављење. Ипак, важно је нагласити како је Оземпиц намењен и одобрен искључиво за лечење особа које болују од дијабетеса типа 2, док се Wеговy препоручује управо за мршављење.

Лек делује као супресор апетита опонашањем хормона званог глукагон. Ради се хормону панкреаса. Овај цревни хормон се ослобађа након јела и обично чини да се људи осећају ситије, па би требао помоћи у смањењу укупног уноса калорија.

Чланак објављен прошле године у часопису Вариетy сугерисао је како се у филмској и забавној индустрији за брзо мршављење користи лек за дијабетес Оземпиц, који садржи семаглутид.

Након тога, лек је постао толико популаран да су уследиле несташице у целом свету, а порасла је забринутост за пацијенте који га морају узимати из здравствених разлога јер болују од дијабетеса.


Б92