Колико смо дуго заразни када имамо прехладу? Ево што кажу љекари :: Semberija INFO ::

 

Колико смо дуго заразни када имамо прехладу? Ево што кажу љекари


Прехлада је заправо прилично уобичајена, а одрасли се у просјеку прехладе два до три пута годишње, доноси Wомен'с Хеалтх.
 
Међутим, многи људи још увијек не знају тачан одговор на питање колико су заправо дуго заразни када се прехладе.
 
“Обична прехлада је вирусна инфекција горњих дисајних путева коју може узроковати низ различитих вируса”, каже докторка породичне медицине Амy Зацк.
 
С обзиром на то да су прехладе вирусне, једини начин за лијечење обичне прехладе је да пуно одмарамо, останемо хидрирани и једемо храну која подржава здравље имунолошког система. Докторка такође наглашава како антибиотици не лијече обичну прехладу, преноси Индеx.хр.
 
“У случају да се разболите, могли бисте развити следеће симптоме – грлобољу, цурење из носа, благи кашаљ, кихање, слабост, губитак апетита и болове у тијелу”, додаје љекарка и специјалистица за заразне болести Патрициа Цоуто.
 
Када је ријеч о трајању заразе, одговор би вас могао изненадити.
 
“Свако с прехладом може бити заразан док има симптоме, а то раздобље у већини случајева износи једну или двије седмице. Исто тако, истраживања нам показују како је најбоље причекати најмање 72 сата од престанка симптома прије одласка међу људе јер бисте их у противноме врло лако могли заразити”, додаје Зацк.
 
(Н1)