Ово су четири најсмртоносније биљке на свијету :: Semberija INFO ::

 

Ово су четири најсмртоносније биљке на свијету


Према неким теоријама, биљке су развиле одређене токсине ради самоодбране. Одређене врсте биљака садрже комбинацију хемијских једињења која су ефикасна у борби против инсеката, штеточина и других микроорганизама, али која исто тако штете и људима.

Откријте биљне врсте које се убрајају у најопасније и најотровније биљке на читавој планети!

Љутић

Баштован из Велике Британије је 2014. године умро је под мистериозним околностима, након што су му готово сви органи отказали. Иако узрок смрти није откривен, сумња се да је несрећни баштован највјероватније преминуо након контакта са биљком по имену једић или љутић (лат. . Aconitum napellus), која припада роду скривеносјеменица из фамилије љутића. Најотровнији дио биљке је коријен, али су и листови поприлично отровни. Неуротоксини из биљке се могу апсорбовати кроз кожу, а неки од симптома тровања су пецкање, повраћање, укоченост и дијареја.

Лакхвир Синг је 2010. године осуђена за покушај убиства свог љубавника након што му је у кари ставила љутић. Но, упркос гастроинтестиналним проблемима, њен бивши љубавник је успио да преживи тровање. Осим ових симптома. ова смртоносна биљка успорава рад срца што свакако може да доведе до смрти, пише BBC.

Манчинелово дрво

Још једна озлоглашена биљка је манчинелово дрво (лат. Hippomane manicinella), које се још назива и „дрво смрти“, а чији плод невјероватно подсјећа на јабуку због чега се назива и „јабука смрти“. Дрво расте у јужним дијеловима Северне Америке и сјеверним деијловима Јужне Америке и толико је отровно да се чак за вријеме кише не препоручује стајање испод њега. Наиме, органско једињење форбол помијешано са кишницом може да изазове тешке опекотине. Спаљивање дрвета се такође не препоручује, јер је и дим токсичан и може привремено да ослијепи особу која се налази у његовој близини. Иако  је чак и стајање поред ове биљке опасно, једино конзумирање плода може стварно да убије.

Рицинус

Упркос својим раскошним црвеним плодовима која може да уаепша многе баште, рицинус је веома отровна биљка. У нашем народу је зову скочац и црвени чичак (лат. Ricinus communis). Отровни су сви дијелови биљке, али је концентрација отрова највећа у сјеменкама. Симптоми тровања су повраћање и дијареја који могу трајати и до недјељу дана прије него што наступи смрт усљед отказивања функција органа, преноси Национална гeографија Србија.

Раково око

И биљка по имену раково око (лат. Abrus precatorius) спада у опасне биљке. Наиме, отровна супстанца абрин се налази у јарко црвеним сјеменкама које се користе и у изради перкусија и накита. Само једна сјеменка биљке која расте у Индонезији може бити фатална за људски организам, али само уколико је сажваћете.