Како се опоравити од преједања :: Semberija INFO ::

 

Како се опоравити од преједања


Извор: Информер / Независне новине

Тегобе са варењем и киселином послије обилног јела умирите соком од свјеже поморанџе, бананом или бареним пиринчем...

Кад почну славе, тешко је зауставити се пред разним ђаконијама, те су тегобе са варењем, жучном кесом и киселином најчешћи у ово вријеме.

Посљедице преједања углавном су преоптерећена цријева, надутост, дијареја, опстипација... Зато је важно да оно што једете дан-два послије преједања додатно не надражи стомак, већ да га умири.

Цијеђена поморанџа

Послије великих количина унијете хране проблем са пробавом није ријеткост, а посљедица је недостатак киселине у желуцу. У том случају природна киселина поморанџе може бити од користи. Уз цијеђени сок од поморанџе никако не би требало да уносите угљене хидрате јер ћете се још више надути.

Банана

Ова воћка се иначе лако вари, тако да неће оптеретити желудац. Осим тога, калијум у бананама поспјешује варење, а њихова хранљива влакна помажу и код дијареје.

Зачини

Иако неколико сати после преједања сигурно не размишљате о храни, још мање оној зачињеној, имајте на уму да зачини могу да вам умире стомак. Ким, на примјер, стимулише јетру да лучи више жучи, па ће тијело лакше сварити све оно што сте појели.

Једите рижу

Бијела рижа је лагана и садржи мало влакана, тако да стомак не мора превише да се "мучи" да је свари. Послије преједања у обзир долазе и тост и кувани кромпир, који ће умирити осјетљива цријева.

Јабуково сирће

Нутриционисти кажу да ово сирће поспјешује варење, али наравно, не би требало да га конзумирате само. Помијешајте кашику сирћета с кашиком меда и шољом воде да бисте умирили стомак. Такође, можете и у већу чашу воде ставити само сирће, без меда, и на тај начин помоћи себи ако имате проблема са затвором.

Избјегавајте со

Нутриционости савјетују да избегавате со, јер тијело због ње задржава воду, па слане грицкалице и со уопште послије преједања нису паметан избор. Ако вам се ипак једе нешто слано, а не можете да се суздржите, узмите неколико бадема, преноси Информер.