НАМИРНИЦЕ КОЈЕ НЕ БИСТЕ СМЈЕЛИ ДА ЈЕДЕТЕ ПОСЛИЈЕ ВЈЕЖБАЊА :: Semberija INFO ::

 

НАМИРНИЦЕ КОЈЕ НЕ БИСТЕ СМЈЕЛИ ДА ЈЕДЕТЕ ПОСЛИЈЕ ВЈЕЖБАЊА


Протеински шејк није увијек најбоља идеја.

Ко год је бар једном посјетио неког нутриционисту или био на неким интензивнијим тренинзима, чуо је сигурно савјет како би након сваког вјежбања требало нешто појести.

Ваше тијело на свим тренинзима, па и оним средње категорије (јога, пилатес, вјежбе обликовања) потроши доста калорија и енергије, те да би се мишићи опустили, а ви повратили снагу, крајње је препоручљиво да послије вјежбања, ипак, поједете нешто.

Наравно, врло је битно коју храну уносите након вјежбања, јер неке намирнице могу да пониште све што сте постигли током тренинга.
 
1. Шејкови са доста шећера
Протеински шејк је добра опција послије тренинга, јер може врло брзо да нахрани наше тијело хранљивим нутријентима након интензивног вјежбања или подизања тегова.
Ипак, имајте у виду да није сваки протеински прах исти. Избјегавајте оне који имају заслађивач, те сигурно садрже и још неке хемикалије. Зато је најбоље да сами направите свој смути користећи банане, 150 грама јагода, овсене пахуљице, бадемово млијеко, коцкице леда и органски протеински прах.     
 
2. Протеинске плочице
Док неке енергетске плочице могу да буду ,,спасилац’’ у врло напорним данима када не стижете да конзумирате нешто конкретно, избјегавајте плочице које имају врло подужу листу састојака.
Јер, ако ви не познајете одређени састојак, постоји велика шанса да ни ваше тијело неће. У пракси, сваки тренер ће вам рећи да избјегавате плочице које садрже вјештачке заслађиваче (попут аспартама), редефинисан шећер или високи ниво природног шећера. Много је боље да поједете банану са бадемима и већ сте унијели енергетску ,,бомбу’’.

3. Храна са високим садржајем угљених хидрата
Да ли сте знали да су угљени хидрати, такође, један од најбољих начина да повратите снагу?
Ваше тијело губи доста гликогена у мишицима, па ће храна богата угљеним хидратима помоћи вашем организму да поврати тај губитак.
Предлажемо да направите смути само од јагода, банана, кивија и боровница које садрже здраве угљене хидрате, умјесто да се опредијелите за бијели хљеб или пасту, намирнице које садрже нездраве угљене хидрате.

4. Енергетска пића
Уколико нисте професионални спортиста или неко ко тренира интензивно и спрема се за маратон, савјетујемо да не конзумирате енергетска пића, јер су препуна шећера, заслађивача и хемикалија.
Уколико, пак, желите да, ипак, уносите мало већу количину течности, онда је далеко боље да се опредијелите за органску кокосову воду, филтер воду или здрави протеински смути.