Временска прогноза за свадбу и косидбу: Због чега све људи зову метеорологе :: Semberija INFO ::

 

Временска прогноза за свадбу и косидбу: Због чега све људи зову метеорологе


Foto: Ilustracija
"Добар дан, да ли ће у уторак падати киша, планирао сам да косим ливаду." За метеорологе у Републичком хидрометеоролошком заводу РС овакви позиви нису ништа необично. Људи их зову и кад планирају свадбе, дјечје рођендане, путовања.

Зову нас често и то нам не смета. Напротив, волимо да смо на услузи становништву. Често нас зову пољопривредници, када планирају радове и то је логично. Грађани нас зову и када се спремају за годишњи одмор, излете или путовања – каже Милица Ђорђевић, начелница Одјељења бдијења у Републичком хидрометеоролошком заводу РС.
 
Ова пракса није од јуче. И ранијих година су људи звали метеорологе када планирају сјетву или косидбу, сушење меса, грађевинске радове, скијање, пецање, лов, дружење уз роштиљ.
 
Позиви стижу из различитих крајева Српске, а највише из Бањалуке и околине.
 
Откако су нас стигле климатске промјене, па се не зна кад је љето, а кад зима, позива је све више. Људи се посебно интересују за временску прогнозу пред прољетње празнике, попут Васкрса или Првог маја.

Прогнозе редовно траже и организатори концерата и фестивала на отвореном, па и спортских догађаја.

-У Бањалуци има пуно фестивала и концерата, нарочито љети, када су учестали локални пљускови. Љетњи пљускови често потрају најдуже пола сата и онда је важно да се зна кад ће тачно пасти киша и да се сатница усклади с тим. Често смо организаторима знали савјетовати: почните концерт тачно на вријеме и немојте правити паузе, у поноћ ће пљусак – прича Милица Ђорђевић.
 
Сјећа се и каква се гужва створила током турнира “Српска опен”. У Бањалуци се окупила свјетска тениска елита, а прва три дана такмичења је свако мало падала киша.

– Стално смо били на линији са организаторима, и буквално би им поручивали: сад играјте, имате 2 или 3 сата без кише, искористите то. Тако је на неки начин и Новаку Ђоковићу киша диктирала распоред – прича Ђорђевићева.

Метеоролози кажу да су спремни да свима изађу у сусрет и да од гомиле информација прикупљених преко интернета, од Свјетске метеоролошке организације, из 16  метеоролошких станица у РС … за само неколико минута „спакују“ поуздану временску прогнозу. Чак тврде да у томе нема никакве чаролије!
 
Али, има ту једна “квака”, коју многи не разумију. Чак ни највећи чаробњак од метеоролога не може дати поуздану прогнозу за 20 дана унапријед, а камоли за неки дужи период.

-Људи то често не схватају, па смо имали и комичне ситуације. Рецимо, један домаћин нас је звао у фебруару и молио нас да му кажемо да ли ће 16. септембра у том и том селу бити кише, јер жени сина, па хоће да зна да ли да свадбу организује на отвореном или да на вријеме резервише салу – прича Милица Ђорђевић.
 
Од фебруара до септембра немогуће је прецизно прогнозирати временске прилике. Истина, постоје дугорочне временске прогнозе, али оне су прилично непоуздане.
 
-Можемо дати доста прецизну прогнозу на максимално 15 дана унапријед, али рецимо за наредних пет дана можемо тачно у минут прогнозирати, кад ће пасти киша, а кад задувати вјетар и колика ће температура бити у неком мјесту у толико и толико сати – поручује Милица Ђорђевић.
 
(Српска Инфо)