Хелена Стојић, руководилац пијачних улуга АД Комуналац Бијељина: Избацимо пластичне кесе и сачувајмо здравље! :: Semberija INFO ::

 

Хелена Стојић, руководилац пијачних улуга АД Комуналац Бијељина: Избацимо пластичне кесе и сачувајмо здравље!


Доласком љепшег времена и уласком у прољеће и љето бијељинска Зелена пијаца је све богатија. Самим тим је и више продаваца и више купаца. Са сваким купљеним производом, посегнемо за пластичном кесом, па било да је у питању и везица першуна, само да би производ донијели од пијаце до нашег стана или куће. О заштити животне средине и акцијама које проводи Зелена пијаца, разговарали смо са Хеленом Стојић, руководиоцем пијачних услуга АД „Комуналац“.



- Сви смо свјесни огромне количине пластике, којом се затрпавамо свакодневно. Пластику у виду отпадног смећа, нарочито путем пластичних кеса, остављамо својим нараштајима у насљедство, али у другом сегменту, којег нисмо ни свјесни - исту пластику, односно микропластику уносимо у свој организам, путем хране која апсорбује и честице уситњене пластике. Управо због тих разлога, идеја је да покушамо оганичити употребу пластичних кеса, односно у крајњој варијанти избацити из употребе једнократну пластичну амбалажу, и вратити се традиционалних цекерима и корпама. У разговору са закупцима на Зеленој пијаци, дошли смо до идеје да нашим крајњим купцима понудимо рјешење у виду куповине платнених врећица на самим тезгама, чиме би сваком купцу понудили, умјесто пластичне амбалаже, еколошки прихватљиву и одрживу варијанту. Цијена платнене врећице била би симболична, а радило би се о производу са вишекратном употребом. Ово је апел нашим грађанима да почнемо да размишљамо другачије и да смањимо употребу пластичних кеса и једнократне пластичне амбалаже. На овакав начин, регулишемо и количину смећа која свакодневно настаје употребом пластичне амбалаже. Ово је прилика да ,,на неки начин’’ у моду вратимо платнене врећице и цекере и сачувамо своје здравље и здравље своје дјеце.  Понављам, купци ће имати прилику да за симболичну цијену купе платнену, умјесто пластичне врећице, коју ће моћи вишекратно користити’’, наводи Хелена Стојић, руководилац пијачних улуга у АД „Комуналац“ Бијељина.        

Семберске новине - Семберија инфо - Т. Којић