ЈАСМИНА АБДУЛАХАГИЋ, В.Д. ДИРЕКТОРИЦА БИЈЕЉИНСКЕ ТУРИСТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ: Наставља се успјешна туристичка прича Бијељине и Семберије :: Semberija INFO ::

 

ЈАСМИНА АБДУЛАХАГИЋ, В.Д. ДИРЕКТОРИЦА БИЈЕЉИНСКЕ ТУРИСТИЧКЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ: Наставља се успјешна туристичка прича Бијељине и Семберије


Настављамо активности на развијању ефикасније промоције туристичких вриједности, дестинација и производа нашег града, као и подстицање осталих туристичких субјеката у циљу развоја и унапређења туризма’’, каже в.д. директорица Туристичке организације Бијељина Јасмина Абдулахагић, изражавајући задовољство да, након појаве пандемије вируса корона током прошле године, када је туристички сектор у свим својим сегментима доживио снажан ударац, ове године долази до одређених туристичких помака на боље.


 
Туризам је једна од најмасовнијих, најдинамичнијих и најсложенијих друштвено-економских појава модерног доба, те је једна од најбрже растућих грана свјетске економије. Обухвата широк спектар појава и односа који настају за вријеме туристичког путовања, а у својој реализацији задире не само у економски, већ и еколошки, социјални и културни аспект живота.

- Туристички производ је веома сложен, чини га мноштво материјалних, природних и духовних вриједности, а  циљ је да се привредни развој заснива на домаћим ресурсима и развоју оних грана и дјелатности које омогућавају веће запошљавање. Бијељинска туристичка организација, која је основана прије 18 година, има улогу свеобухватне промоције туристичких потенцијала наше локалне заједнице“, наводи директорица Јасмина Абдулахагић. 

Како каже, путовање је било и остало основна људска потреба, а криза изазвана пандемијом корона вируса то неће промијенити. Међутим, туризам је током прошле године био највише погођена грана привреде, регистрован је пад туристичког промета од 76 одсто на глобалном нивоу. 

- Анализа стања туризма на подручју града Бијељине за период од првог јануара до 31. децембра 2020. године показала је смањење броја долазака и број ноћења за 34 одсто у односу на исти период 2019. године’’, рекла је директорица Туристичке организације, прецизирајући да је током прошле године Бијељину посјетило 12.763 домаћа и 8.608 страних туриста.
 
Прихват и боравак туриста
 
Јасмина Абдулахагић каже да Туристичка организација остварује добру сарадњу са Градском управом на челу са градоначелником Љубишом Петровићем, који им је велика подршка. Како наводи, један од главних циљева Туристичке организације је, између осталог, сарадња и координација са привредним субјектима који обављају туристичку дјелатност, ради заједничког договарања, утврђивања и провођења развоја туризма и његове промоције.  
  
- У циљу што квалитетнијег боравка туриста, сви туристички и привредни субјекти на подручју Бијељине настоје да употпуне садржај у својим објектима. Етно-село ,,Станишићи“, поред етно-музеја, ресторана, хотела, планинских кућица, свечаних салона, стадиона и спортских терена сада у свом саставу има и модерно опремљени велнес и спа центар, тако да се може рећи да нуди све што је потребно за врхунски одмор и релаксацију посјетиоцима и гостима. Преко пута Етно-села ,,Станишићи“ је ,,Семберски салаш’’, који осим доброг ресторана гостима нуди базен, школу јахања, вожњу фијакером и гађање луком и стријелом. Бања ,,Дворови’’ поред пет базена у свом саставу има и сауну, те спортске терене, а садржаје у својим објектима употпунили су и хотели ,,Дрина“, ,,Ривер“  и ,,Хома“, те мотел ,,Шумице“, а д.о.о. ,,Глобус Тим“ је учинио да стари рибљи ресторан ,,Пет језера“ засија у љепшем сјају’’, издваја Јасмина Абдулахагић неке од туристичких и привредних субјеката града Бијељине са којима Туристичка организација остварује добру сарадњу.
 
Комуникација је важна
 
Основна дјелатност Туристичке организације је  промоција туристичких потенцијала Бијељине и Семберије, како би туристи у што већем броју посјећивали наш град.

- Упознавање потенцијалних гостију са оним што наша регија пружа је на сајмовима туризма, промоцијама по градовима у окружењу и иностранству, приликом посјета манифестацијама, али исто тако и организовање манифестација у нашем граду. Пропагандни материјал је незаобилазан и од његовог квалитета добрим дијелом зависи и ефекат на самог потенцијалног госта. Туристички водич кроз Семберију је претрпио неколико измјена како би се постигла што већа ефикасност, а с обзиром да се град развија, мијења се и инфраструктура, па ћемо у складу са тим промјенама мијењати и мапу града. Затим, добра стара разгледница мијења своју улогу и све више постаје сувенир. У наредном периоду колекцију разгледница обогатићемо и онима које промовишу манифестације  које се организују у нашем граду: Међународни сајам туризма и гастрокултуре ,,Бијељина-турист“, Међународна умјетничка колонија, Пантелински дани, Златни котлић Семберије, Савска регата, Митровдански вашар и Зелени еко фестивал. Бијељина, заиста, може да се похвали великим бројем манифестација које гостима употпуњавају боравак, те многи од њих посјету Бијељини планирају баш у вријеме када се оне одржавају“, појашњава Јасмина Абдулахагић. 
 
Када је ријеч о промоцији туристичке понуде, она указује да штампани материјал и даље заузима значајно мјесто, али да се све више пажње посвећује електронској презентацији туристичких потенцијала.

- Данас не можемо замислити живот без савремене технологије, бројних друштвених мрежа и свега онога што она носи са собом. Осим утицаја на цјелокупан живот и уопште пословање, развој информативне и комуникацијске технологије у великој мјери је утицао и на развој туризма. Ове технологије за туризам представљају алат који повезује све дијелове туристичке индустрије“, указује Јасмина Абдулахагић,  додавши да ће ускоро урадити редизајн веб старнице Туристичке организације Бијељина, јер платформа коју имају већ је застарјела.
 
Стиже и ,,селфи знак“
 
У Туристичкој организацији најављују да ће Бијељина ускоро добити ,,селфи знак“ и инфо пулт у центру града.

- Фотографисање је постало омиљена активност млађе, али и старије популације. Фотографије са путовања чувају се годинама, зато сви желе да их направе што више и учине да буду што квалитетније. Селфи фотографисање постало је свакодневица, а у томе препознајемо потенцијал за промоцију нашег града.  ,,Селфи знак“ ћемо поставити на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића тако да ће у позадини фотографије бити дио зграде Градске управе, Музеј Семберије и Центар за културу’’, најављује Јасмина Абдулахагић.

Ново је и то да је, одлуком Градске скупштине, Туристичкој организацији додијељен простор у Улици патријарха Павла гдје ће бити савремено опремљен  инфо пулт и  сувенирница.

- Недостају нам локални туристички водичи, те ћемо у сарадњи са Универзитетом Синергија организовати курс за њихову обуку, а план је и да се раднице које буду радиле на инфо пулту и сувенирници пошаљу на курс енглеског језика“, рекла је в.д. директорица Туристичке организације Јасмина Абдулахагић.

​Семберске новине - Семберија инфо