Пољопривредна задруга Агрофармер из Јање: Проширили кооперацију на цијелу Семберију :: Semberija INFO ::

 

Пољопривредна задруга Агрофармер из Јање: Проширили кооперацију на цијелу Семберију


Пољопривредна задруга „Агрофармер“ у Јањи формирана је прије четири године и бави се организованим откупом поврћа. Већ четврту годину задруга уговара производњу кромпира за „Семберку“ у Јањи. Производи се и папприка,  али од ове године и паштрњак. Задруга тренутно сарађује са око 130 коопераната у Семберији.
 
Мујо Богаљевић, директор задруге, каже да је у овој години обновљена и производња паштрњака на површини од 6,5 хектара.

- На производњи паштрњака ангажована су три озбиљна произвођача из Трњака, Велике Обарске и Бродца. Што се тиче производње индустријског кромпира, проширили смо кооперацију на комплетну Семберију, тако да кромпир производе и пољопривредници из Црњелова, Трњака, Којчиновца, наравно и из Јање. Повећали смо производњу кромпира у односу на прошлу годину, тако да смо у овој години уговорили производњу са 75 коопераната на 85 хектара. Задруга има два агронома који прате комплетну производњу. Подршку нам пружају и пољопривредни стручњаци са подручја Семберије“.

Богаљевић каже да је педесетак произвођача кромпира укључено и у пројекат ИФАД-а, што подразумијева да имају могућност кориштења 40 до 50 одсто неповратнх средстава за набавку репроматеријала, на површини од седам дунума.

- Град Бијељина у том пројекту учествује са десет одсто средстава. Произвођачима кромпира ишле су на руку и временске прилике. Након сушних мјесеци, марта и априла, у јуну је забиљежен кишни период који је погодовао прозводњи кромпира. Очекујемо почетком августа добар род кромпира. Произвођачи имају корист од уговорене производње за познатог купца, јер тај модел представља будућност за све пољопривреднике. Уз постојеће прерађивачке капацитете и тренутну производњу поврћа, произвођачи не би требало да имају проблема око пласмана својих производа. У суфинансирању производње сваке године нас прати и Трговински ланац „Бинго“, који нам обезбјеђује репроматеријал, ђубриво и сјеменски кромпир. Тај дио се измирује у оном тренутку када се кромпир испоручи у „Семберку“. На тај начин произвођачима је пуно лакше да стартују сваког прољећа са новом сјетвом. Очекивали смо да ће производњу кромпира подржати и Аграрни фонд града Бијељина додјелом подстицаја од два пфенига по килограму, али се то није догодило у протекле четири године. Министарство пољопривреде произвођачима кромпира је у 2018. години обезбиједило шест пфенига по килограму подстицаја, док је у прошлој години подстицај износио четири и по пфенига по килограму“.

Осим кромпира, Пољопривредна задруга „Агрофармер“ уговорила је и производњу паприке. За педесет произвођача паприке омогућена су подстицајна средства у износу од  40 одсто бесплатног репроматеријала. Паприка иде на прераду у Живинице, Градачац и Сребреник.
 
Финансијска помоћ

У актуелној ситуацији пандемије вируса корона, кооперанти задруге су добили и конкретну финансијску помоћ током прољећне сјетве, у максималном износу од 2.000 КМ по кориснику или 50 одсто од приложених рачуна. Ова задруга укључена је и у пројекат УНДП-ија, у који су укључене задруге са двадесет и више коопераната. Ријеч је о финансијској подршци за обнову пољопривредне механизације, прикључака за механизацију или око набавке репроматеријала за 2021. годину. Ови трошкови покривени су до износа од 75 одсто вриједности инвестиције, без ПДВ-а.               

Семберија инфо